Новото поколение джихадисти е факт – как да се борим с него?

Новото поколение джихадисти е факт – как да се борим с него?
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ново поколение джихадисти вече се е появило. Атаките от началото на годината са именно дело на негови представители. Това мнение изказа арабистът Владимир Чуков по време на телевизионно интервю. Той обясни явлението с начините на интеграция на малцинствата и припомни, че сигнали за подобен сценарии е имало още преди години.

Как започна всичко - първо Франция бе залята от кървава баня, след като въоръжени и маскирани мъже нахлуха в редакцията на сатиричното издание „Шарли ебдо“. Убити бяха 12 души, а други 11 ранени. Ужасът продължи с още една терористична атака, при която бяха убити 5-има заложници в супермаркет. Така само за 3 дни загинаха общо 17 души.

Последва най-мащабната спецоперация във Франция от десетилетия насам, в хода, на която тримата терористи - Саид и Шериф Куаши и похитителят от супермаркета Амеди Кулибали, бяха ликвидирани.

Но Франция бе само началото. След атаката в „Шарли ебдо“ в цяла Европа бяха проведени антитерористични акции. Полицията бе вдигната накрак в Белгия, Германия, че дори и у дома в България. Като резултат имаше задържани и обвинени...

Всичко това обаче се оказа недостатъчно и миналата седмица бе ударена и Дания. Двама души загинаха, а други петима бяха ранени. 22-годишният Омар ел Хюсеин нападна културен център, където лекция трябваше да проведе шведски карикатурист, известен с рисунките си на пророка Мохамед. Часове по-късно нападателят удари и синагога.  
Веднага бе направена асоциация с атаките във Франция и че нападението е подобно. Отново целта е била ограничаване на свободата на словото. Още повече, че именно от Дания тръгна световната неприязън и бунт срещу карикатурите, след като през 2005 г. датският вестник Jyllands-Posten публикува карикатури на пророка Мохамед.

И така това ново поколение джихадисти хвърли в страх и паника цял свят. Борбата срещу него обаче все още не е достатъчно ефективна. Въпросът е дали резултати липсват, защото методите са остарели... И в този ред на мисли, нужно ли е да се появи ново поколение карикатуристи, които да подхванат битка, но с друг подход? И ако да, какъв трябва да бъде той?

Един от възможните варианти за контраатака е да се използва силата на неизвестността. Именно нея използват хакерите. Миналата седмица групата на „Анонимните“ започна да изпълнява заканата си „да излекува света от вируса „Ислямска държава“. Хакнати бяха стотици профили на джихадисти в социалната мрежа. Именно под прикритието на анонимността, групировката бе ударена в сърцето – средството й за набиране на нови членове. Това не е достатъчно, но все пак е някакво начало...

В същото време кореспондентът на вестник „Индипендънт“ Роберт Фиск повдигна друг въпрос. Не трябва ли да се промени политиката да не се преговаря с терористи? В своя защита той посочва, че точно преговорите дават надежда за мирен из, съгласието да се проведат разговори с терористи, означава, че се легитимира статутът им. Това от своя страна им дава известна сила и влияние. Другата причина, поради която в световната практика не се прилагат преговори с терористични организации е опасността, че щом властите влязат в преговори с тях, агресията се увеличава и нараства броят на жертвите.

Така липсата на тази възможност - да се преговаря с "Ислямска държава" струваше живота на двама японски фоторепортери. Но може би не трябва да я отхвърляме с толкова лека ръка, след като пред нас вече е изправено ново поколение радикални ислямисти?!

При всички случаи обаче трябва да се направи нещо. Друг е въпросът дали това означава още по-сериозно прилагане на старите методи, или пък по-смекчени такива. А може би трябва да се прояви въображение. Но тъй като говорим за ново поколение ислямисти, може би и подходът ни трябва да е изцяло нов. Какъв трябва да бъде той, те първа ще се решава!

#поколение #джихадисти #подход #Владимир Чуков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници