Донецката република ще изнася въглища за Иран

Донецката република ще изнася въглища за Иран
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A
Самопровъзгласилата се Донецка народна република планува да изнася въглища за Иран, Северна Африка и Турция. Това бе съобщено от представителя на сепаратистите Евгени Лавренов, цитиран от информационната агенция на Донецк.

"Ние имаме потребители в Северна Африка, Иран и Турция. Там има предприятия, които са построени от Съветския съюз. Те са предвидени да работят с въглища, които се добиват именно в Донбас.

Лавренов подчерта, че въпросът за доставките може да бъде решен възможно най-скоро. "Те (Иран – бел. ред.) също са в състояние на ембарго и ще ни бъде лесно да се намерим общ език, още повече, че те се нуждаят от този ресурс," - каза Лавренов.

По думите му, ако страните се споразумеят, въглищата ще тръгнат към Иран през пристанището на Таганрог в Русия.

През 2010 г. Съединените щати и Европейският съюз наложиха санкции срещу Иран заради ядрената програма на страната. Ограниченията, включваха и доставки на гориво за Иран. По-късно и основния вносител на въглища за Иран - Австралия също отказва да изпълнява доставките.

През 2012 г. Украйна заяви, че ще заеме мястото на Австралия и ще продава коксови въглища на ислямската страна, като използва коридор през Сирия и Ливан.

Основно въглищата в Иран се използват в стоманодобивната промишленост.

#Донецка народна република #въглища #Иран #доставки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници