Путин взел решението за анексиране на Крим на заседание на спецслужбите

Путин взел решението за анексиране на Крим на заседание на спецслужбите
A A+ A++ A

Руският президент Путин е решил да анексира Крим на среднощно заседание с шефове на службите за сигурност. Това се казва в клип от филм, който предстои да бъде излъчен по руския телевизионен канал "Русия 1".

Въпросното заседание се е състояло в нощта на 23 февруари 2014-та година. Четири дни след него войници без отличителни знаци завзеха правителствените сгради в Крим, впоследствие се разбра, че те са руски военни.

Телевизионният канал "Русия 1" анонсира в неделя филма на Андрей Кондрашов "Крим. Път към Родината ", в който руският президент Владимир Путин говори за събитията в началото на 2014 г., довели до връщането на Крим към Русия. В телевизионния материал са цитирани изказвания на руския лидер.

"Бях поканил в Кремъл шефовете на нашите специални служби и на Министерството на отбраната, за да им поставя задачата да спасят живота на президента на Украйна. Страната просто щеше да се разруши", казва Путин.

"Бяхме готови да го изведем направо от Донецк - по суша, по море и по въздух. Това беше между 22 и 23 февруари", обяснява руският президент за сбирката, продължила до седем часа сутринта.

"На раздяла заявих на всички колеги, че трябва да започнем да работим за връщането на Крим към Русия", казва Путин.

Точната дата и час на прожекцията не се посочват, но според анонса това ще се случи "скоро".

През февруари миналата година в Украйна бе сменена властта с цел да се избегне конституционен импийчмънт. Президентът Виктор Янукович избяга първо от Киев, а след това и от страната.

На 16 март миналата година на полуострова, дотогава в състава на Украйна, се състоя референдум за присъединяване към Русия. 96 на сто от гласовете бяха в подкрепа на присъединяването на полуострова към Русия. На 18 март ръководните органи в републиката подписаха споразумение с Русия за присъединяване на Крим и Севастопол към страната.

#Путин #Крим #заседание #филм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници