МВФ спасява Украйна със 17, 5 млрд. долара за 4 години

МВФ спасява Украйна със 17, 5 млрд. долара за 4 години
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

17, 5 милиарда долара е сумата, одобрена от Международния валутен фонд, която ще се отпусне на Украйна за справяне с кризата в период от 4 години. Това стана ясно от председателят на МВФ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс.

"Този нов 4-годишен удължен режим ще подкрепи непосредствено икономическата стабилизация в Украйна и набор от комплексни и широкообхватни реформи в политиката. Те са насочени към възстановяване на устойчив растеж в средносрочен план и подобряване на жизнените стандарти на украинския народ", заяви Лагард.

За по-малко от година това е вторият опит украинската икономика да бъде спасена от крах. В изявлението на ръководителката на МВФ Кристин Лагард не се посочва размерът на първия транш за Киев, нито кога ще бъде предоставен.

Очаква се кредитът на Фонда да бъде последван от заеми от други донори. Общият обем на финансовата помощ за страната трябва да достигне 40 млрд. долара, като останалите средства ще бъдат осигурени от Европейския съюз, отделни страни-членки и от частни инвеститори.

През април МВФ обяви програма за отпускане на заем от 17 милиарда евро, като от тях Украйна получи 4.5 милиарда долара.

В началото на миналата година дългът на Украйна беше 40 на сто от БВП, а в края на годината стигна 60 процента от БВП заради военната криза.

#Кристин Лагард #МВФ #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници