Оправдаха бившия здравен министър Нанев

Оправдаха бившия здравен министър Нанев
В сряда прокуратурата поиска ефективна присъда от 5 години затвор за бившия здравен министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийски градски съд (СГС) призна за невинен бившия здравен министър Божидар Нанев по обвинението, че съзнателно е сключил две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу".

От това здравното министерство е било ощетено с близо 2.5 млн. лева, според обвинението.

В сряда прокуратурата поиска ефективна присъда от 5 години затвор за бившия здравен министър и 2-годишна условна присъда за подсъдимата с него Димитринка Николова, бивш началник на Дирекция „Бюджет и счетоводство" в Министерството на здравеопазването.

Заради чистото минало на Нанев, добрите характеристики и факта, че сключените сделки действително са били необходими, наблюдаващият прокурор поиска 5 г. затвор за Нанев и 2-годишна забрана за заемане на висока ръководна длъжност.

Нанев и Николова бяха изправени пред СГС преди година по обвинение, че съзнателно са сключили две неизгодни сделки за доставка на антивирусния препарат „Тамифлу", от което е произтекла значителна вреда на здравното министерство в размер на близо 2.5 млн. лева и случаят е особено тежък.

В обвинителния акт са описани сключените на 16 декември 2009 г. с компанията „Рош" договори за доставка на антивирусните препарати срещу свински грип „Тамифлу".

Договорите са на стойност 6.5 млн. лева и според прокуратурата с тях държавата е била ощетена с близо 2.5 млн. лева. Това е разликата между офертата на „Рош" и тази на Националната здравна служба на Великобритания, коментира БГНЕС.

Разследването срещу двамата започна през януари 2009 г. след подаден сигнал в ДАНС от друг служител в министерството. Обвинението срещу тях е за съзнателно сключване на неизгодна сделка по чл. 220, ал. 2 от Наказателния кодекс, който предвижда от 1 до 10 години затвор. Става въпрос за особено тежък случай, при който са нанесени вреди в особено големи размери, обяви преди три години наблюдаващият прокурор Маргарита Немска.

С повдигането на обвинителния акт срещу Божидар Нанев тя спечели и надпреварата за наградата, обявена от премиера Бойко Борисов за магистрат, който пръв обвини министър от сегашното правителство. Интересното е, че Немска беше наблюдаващ прокурор и по друго знаково дело – това срещу бившия шеф на данъчните Мария Мургина, коментира „Капитал".

Истерията по свинския грип обхвана България през октомври-ноември 2009 г. Повечето медии тогава критикуваха правителството на Бойко Борисов, че не взима мерки. Пациенти се оплакваха, че в страната изобщо не са внесени ваксини срещу коварната болест, а по аптеките липсват препаратите тамифлу и реленца, които служат за лечение на вече болни от свински грипа хора.

Под влияние на медийната истерия правителството отпусна извънредно 12 млн. лева за запасяване с двата вида медикаменти (ваксина и лекарства). Парите бяха гласувани от кабинета на 4 ноември 2009 г.

След като получава сумата, министър Нанев провежда светкавично две процедури за доставка на 200 000 дози тамифлу. Не е обявяван търг или конкурс, а е пристъпено към директни преговори с представителя на фирмата производител - „Рош България". Това е разрешено от закона, когато става въпрос за „форсмажорни обстоятелства".

Договорите за двете поръчки са подписани месец по-късно, а кашоните с лекарството пристигат през януари, тъй като фирмата се е нуждаела от време да осигури нужните количества.

Обвинението срещу Божидар Нанев и подчинената му Димитринка Николова се основаваше на факта, че преди да се договори с „Рош България", министерството е получило значително по-изгодна оферта за доставка на „Тамифлу" от Националната здравна служба на Великобритания, към която се е обърнала по линия на сътрудничеството ЕС – НАТО.

Офертата на британците е била по-ниска с 2.454 млн. лева, твърди прокуратурата. Освен като цена, тяхното предложение е било по-изгодно и като големина на разфасовките и срок за доставка.

Второто обстоятелство е, че лекарствата реално са били поръчани, след като пикът на свинския грип е преминал. Договорите за двете доставки с „Рош България" са подписани на 16 декември 2009 г. А още на 20 ноември същата година епидемията от свински грип беше отменена. Според прокуратурата това е доказателство, че е налице умишлено нанесена вреда на бюджета.

В резултат на това България се е сдобила с огромни количества скъп препарат „Тамифлу", които по думите на прокурор Немска с месеци залежавали на склад.

Фармацевти обясниха, че доставените препарати са със срок на годност до август 2014 г. и че „Тамифлу" може да се ползва за лечение при всякакви други грипни вируси.

#Божидар Нанев #здравен министър #Софийски градски съд #СГС #Тамифлу #Министерство на здравеопазването #Димитринка Николова #Рош #свински грип #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници