Община Шумен регистрира летателния си балон

Община Шумен регистрира летателния си балон
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Община Шумен стана първата в страната с регистриран летателен балон в Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА). Номерът му е LZ-SHI.

От 2013 г. общината е собственик на два летателни балона. Те бяха купени за 109 хил. лв. по европроекта "Оттук започва България". 

"Регистрирахме само единия, другият – по-нататък, въпрос на пари е. Процедурата излезе към 2500 лв.", каза управителят на ОП по туризъм "Мадарски конник" Добромир Жеков.

Балонът е минал и технически преглед. За да се ползва за туристически цели, каквото е намерението на общината, трябва да се намери сертифициран летец. В България няма лицензиран пилот на балон.

Балонът е единственият регистриран в страната досега. Ако иска да го ползва за търговски цели, община Шумен трябва да кандидатства за лиценз за въздухоплавателен оператор. Това обясни директорът на дирекция "Авиационна безопасност" в ГВА Иван Иванов, цитиран от БГНЕС.

Според Иванов няма проблем някой от авиационните учебни центрове да организира курс за пилоти на балони, но това също става със заявление в ГВА и доказване на наличие на сертифициран инструктор.

 

#балон #регистриран #Шумен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници