Божидар Димитров обвини в рекет Института на паметниците на културата

Божидар Димитров обвини в рекет Института на паметниците на културата
Проф. Божидар Димитров Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обвини в рекет Института на паметниците на културата.

„Те не принадрежат към нашето съсловие. Това са модерни архитекти, които по волята на съдбата са групирани около Националния институт на паметниците на културата. Те са рекетьори, абсолютно същите като някои зелени организации, които показахте. Публична тайна е, че този институт се нарича „Митницата”, коментира проф. Димитров в студиото на Нова телевизия.

Той обясни, че хората от този институт имат контролна функция върху одобрението или не на проектите, свързани с реставрация на крепости, къщи, църкви, манастири. Публична тайна е, че ако не си платиш под масата или по някакъв друг начин – като ги пишеш консултанти или възложиш проектите на фирми, свързани с този институт, няма одобрение.

Божидар Димитров обясни също, че по закон същите три месеца след влагането на проекта трябва да кажат своето „Да” или „Не”. Сред имената, които проф. Димитров спомена, че са свързани сНационалния институт на паметниците на културата са арх. Тодор Кръстев и арх. Кандулкова.

„Единственият несполучливо реставриран обект е Пернишката крепост, възстановена с пластмаси, е с подписа на арх. Кандулкова”, коментира проф. Божидар Димитров.

#Божидар Димитров #Димитров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници