Родителско сдружение: Забранете чалгата и гюбеците на абитуриентските балове!

Родителско сдружение: Забранете чалгата и гюбеците на  абитуриентските балове!
Снимка: www.novsport.com
A A+ A++ A

Гражданско сдружение „Майки срещу насилието в Студентски град” се обърнаха към министъра на образованието проф. Тодор Танев да сложи край на чалга вакханалията при изпращането на абитуриентите тази пролет.

"Министърът на образованието и науката проф. Т. Танев и всички Регионални инспекторати по образованието още тази седмица следва да направят предписания към училищните директори абитуриентските балове и изпращания през месец май 2015 г. да не се трансформират за пореден път в истински парад на простотията, парвенющината, кича и вулгарната чалга", настояват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Според представителите на сдружението, ако наистина държим на европейските духовни ценности, просветното ни министерство трябва да препоръча на училищните ръководства и училищни настоятелства да не се ангажират за баловете заведения с чалга, в които срещу скъпи куверти абитуриентите цяла нощ са „забавлявани” с ориенталски ритми и кючеци от силиконови поп-фолк изпълнителки, пеещи при това на пълен плейбек.

В обръщението се казва, че е крайно време в борбата с вулгарната и пошла чалга да се обединят усилията на всички институции, както и цялото гражданско общество.

"Абсурдно е, но е факт - през последните години абитуриентските балове и изпращания на практика са най-сериозният финансов донор за чалга индустрията, а много родители, уви, взимат и кредити, за да могат да платят скъпите куверти за чалготеките, в които ще се веселят децата им. Най-скандалното е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на оглушителната чалга в училищните дворове по традиция започват именно навръх Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато почитаме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий", изтъкват от Сдружението на майките срещу насилието.

Тази пролет ще честваме 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на първоучителя Св. Методий.

От родителската организация настояват също министър Танев "да изгони незаконната чалготека от Националния Студентски дом до паметника на Цар Освободител в сърцето на София на пл. „Народно събрание”10".

"Пълен абсурд е Министерството на образованието да стопанисва фолк-клубове и да възпитава младото поколение в любов към чалгата и кючека, категорични са в Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието”. Превръщането на Студентския дом – културна институция с над 80-годишна история, в луксозен чалга клуб, в който нонстоп се лее алкохол и се въртят гьобеци, за съжаление е станало факт благодарение на усилията на чиновници от просветното министерство, при това – в нарушение на закона", убедени са в Сдружението на майките.

#чалга #абитуриенти #ученици #деца #Тодор Танев #Танев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино

Анкета

Какъв е предпочитаният ви начин за придвижване до работа?