След екипажа, Иран освободи и задържания кораб "Мaерск"

След екипажа, Иран освободи и задържания кораб "Мaерск"
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иран е освободил товарния кораб "Мaерск Тигрес", който беше задържан миналата седмица заради икономически спор, съобщават официални медии в страната. Още вчера (6 май) говорителят на иранското външно министерство заяви, че екипажът на плавателния съд е бил освободен. Въпреки това от родното МВнР нямаше потвърждние на тази информация.

"Информиран източник от Организацията за пристанища и мореплаване заяви, че корабът "Маерск" е бил освободен" да напусне държавата, се казва в съобщение на иранската държавна информационна агенция ИРНА. Не се съобщават допълнителни подробности около освобождаването, но според източника в скоро време властите ще публикуват официално изявление по въпроса.

По-рано иранската държавна телевизия съобщи, че членовете на екипажа са от България, Румъния, Великобритания и Мианмар, като се знае, че капитанът на плавателния съд е българин.

От 28 април контейнеровозът се намираше в пристанището на град Бандар Абас на брега на Персийския залив. Техеран задържа кораба в Ормузския пролив въз основа на съдебно решение за неизпълнение на финансови задължения по сключен договор. Според него компанията "Маерск" трябва да плати 3,6 млн. долара в щети на иранска фирма заради товари, които не са били доставени.

#Иран #кораб #товар #екипаж #задържан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници