Гордана Янкулоска и Сашо Миялков редом до Груевски на проправителствения протест в Македония

Гордана Янкулоска и Сашо Миялков редом до Груевски на проправителствения протест в Македония
снимка: БГНЕС, A1on.mk
A A+ A++ A

Гордана Янкулоска и Сашо Миялков са редом до премиерът на Македония Никола Груевски на проправителствения протест, който се провежда в страната. Двамата подадоха оставки след кървавия инцидент в Куманово, при който загинаха 8 полицаи. Янкуловска ръководеше вътрешното министерство, а Миялков, който е братовчед на Груевски, спецслужбите.

Около 30 000 поддръжници на консервативния македонски премиер Никола Груевски се събраха в центъра на Скопие. Звучат патриотични македонски песни, но наред с тях на преден план се веят не само македонски, но и сръбски знамена, които са около 15 на брой.

Стотици автобуси от цяла Македония пристигнаха днес след обяд в Скопие.

 

Митингът се провежда пред парламента в центъра на Скопие и е по инициатива на управляващата партия на Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ. Той е под наслов "Македония е силна".

Проявата става само няколко часа след провала на втората лидерска среща с посредничеството на американския и европейския посланици. Утре в Страсбург лидерът на опозицията Зоран Заев и Никола Груевски ще имат нова среща, но този път с посредничеството на евродепутати.

Според Груевски "народният митинг има за цел да докаже, че в Македония има народ с характер, който няма да позволи някой от вън с вътрешни слуги да изпълнява чужди интересни и да събаря легитимното правителство".

"Народният събор ще даде подкрепа на всички, които се борят за държавата в тези трудни моменти - за силите на реда и на тези, които искат Македония да излезе от кризата и да продължи по пътя на прогреса, за нови работни места, привличане на нови инвестиции, увеличаване на заплатите и пенсиите и увеличаване на субсидиите за земеделците", каза още Груевски преди митинга и добави, че той ще бъде мирен и без насилие, но мощен откъм присъствие.

Вчера (17 май) пред сградата на правителството десетки хиляди души участваха в националния граждански протест срещу режима на Груевски. Всички те поискаха незабавна оставка на кабинета.

#Никола Груевски #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници