Напредък на блока Москва-Пекин-Делхи

Напредък на блока Москва-Пекин-Делхи
Снимка: www.fotourism.com
A A+ A++ A

Дипломатическата активност в последния месец кулминира в диалога Кери – Путин и даде шанс за функционално намаляване на международното напрежение. Но в същото време структурното геополитическо противопоставяне на САЩ и Русия се утвърждава. Военната активност на основните глобални играчи се усилва. Това се казва в анализа за отминаващия политически месец на института „Иван Хаджийски“.

Това е „острото” противопоставяне на глобалната карта. Утвърждава се обаче и едно „меко” геополитическо противостоене - на САЩ и Китай. В контекста на последното, нарастващо внимание привлича Далечният Изток с конфликтните острови в Южнокитайско море.

Центровете на глобално напрежение се преподреждат: сега изпъкна Близкият Изток (с напредването на Ислямска държава, войната в Йемен, възела на Иранската ядрена програма), а Украйна остана на втори план.

В стратегически план изглежда, че събитията се развиват в полза на незападния блок. Наричаме го условно „блок“ заради процесите на институционална, политическа и икономическа консолидация, въпреки тяхната незавършеност.

Особено значение има триъгълникът Москва-Пекин-Делхи. Военноморските маневри на Русия и Китай в Средиземно море ще продължат през септември в Южнокитайско море. Бялата книга „Военна стратегия на Китай” предвижда да се задълбочи сътрудничеството между армиите на Китай и Русия в рамките на двустранните отношения на „всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие”.

Същевременно Евразийският икономически съюз и Китай започнаха преговори за създаване на обща зона за свободна търговия. Премиерът на Индия Моди посети Пекин и сключи важни споразумения за развитие на сътрудничество. В Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции Индия става вторият държател на акции след Китай. Русия и Индия пристъпват към съвместно производство на военна техника. И може би най-симптоматично: представители на Китай, Индия и Русия се срещнаха в Ню Делхи за по-тясна координация по въпроса за перспективите на Афганистан.

Към всичко това трябва да се добави успешното „турне“ на китайския премиер Ли в Южна Америка, особено укрепването на връзките с Бразилия и проекта за изграждане на ж.п. линия от Атлантическия до Тихия океан.

#Русия #Китай #Индия #Украйна #Кери #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници