Американски сенатори с проект за отмяна на визите за България

Американски сенатори с проект за отмяна на визите за България
A A+ A++ A

Двама американски сенатори - Марк Кърк и Барбара Микулски, внесоха законопроект, който предвижда свободно пътуване на гражданите на България, Полша, Румъния и Хърватия до САЩ. Инициативата на двамата сенатори, според кореспондента на Нова телевизия в Чикаго Ясен Дараков, е под натиск от страна на полската общност в града, която наброява около 2 млн. души.

В момента 38 страни се възползват от такъв вид безвизово пътуване, но България не е сред тях, защото нашата страна има висок процент на отказани визи.

Новият законопроект ще вдигне разрешеният процент откази от 3 на 10. Въпреки това България пак може да не се класира.

Според Симеон Стоилов, консул на България в Чикаго, процентът на отказани американски визи е 15.2%, но предвид технологията и практиката да се издават основно 10-годишни визи, процентът практически е по-нисък.

Сенатор Кърк обясни, че правителствата, които искат техните граждани да пътуват свободно до САЩ, трябва да работят добре с американските служби за сигурност.

Според американската туристическа асоциация в момента програмата за безвизово пътуване води в САЩ повече от 19.5 милиона туристи всяка година. Според изчисленията, ако списъкът със страните се удължи, това ще доведе нови 600 000 туристи. Това ще увеличи приходите от туристи със 7 млрд. долара и ще отвори нови 40 000 работни места.

#САЩ #визи #България #сенатори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници