Паметникът на околосветски пътешественик, прославил ни в "Гинес", грейна в центъра на Кърджали

Паметникът на околосветски пътешественик, прославил ни в "Гинес", грейна в центъра на Кърджали
снимки: Maritime.bg, Haskovo.net
A A+ A++ A

Паметник на самотния околосветски пътешественик кап. Георги Георгиев грейна в центъра на Кърджали. От години бюстът на мореплавателя беше потънал в забвение в района на стената на яз. "Кърджали". Преместването на мономента в централния парк на града е извършено изцяло с лични дарения и доброволен труд. То е част от тазгодишната инициатива "Мултикултурният град".

Паметникът на на кап. Георги Георгиев е реновиран и пренесен от язовирната стена в центъра на Кърджали. Това е станало в кратки срокове – от 4 до 20 юни, в чест на 85-годишния юбилей на легендарния мореплавател. За целта е създаден Инициативен комитет от представители на Морски клуб "Ангел Петров - Йошката". 

Капитан Георги Георгиев е първият българин, извършил сам околосветско плаване с ветроходна яхта с рекордно за размерите и възможностите на плавателния съд проплавано време– 202 денонощия, при това при много тежки метеорологични условия. Той е единственият мореплавател в света, успял да пресече т.нар. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи, във възможно най-неблагоприятния сезон. Преди Кейптаун се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща на дъното.

Капитанът започва околосветското си пътешествие от кея на Хавана на 20 декември 1976 г. и се завръща отново там на същия ден, година по-късно. Световният му рекорд е вписан в Книгата за рекорди „Гинес” през 1981 г., за съжаление посмъртно.

Георги Георгиев е удостоен с много награди – златна значка и званието „Герой на Народна Република България“, наградата на полския град Гданск и др.

Обявен е за яхтсмен № 1 на България за всички времена.

Яхтата „Кор Кароли“ с име на звезда е построена в Полша през 1975 г. за ветроходни състезания. Капитан Георги Георгиев е роден на 4 юни 1930 г. в Кърджали. Загива на 13 май 1980 г. при самолетна катастрофа в Одеса.

#Кърджали #капитан #пътешественик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници