Славил Димитров гаси пожара в националния филхармоничен хор

Славил Димитров гаси пожара в националния филхармоничен хор
A A+ A++ A

Диригентът Славил Димитров е избран за ръководител на емблемата на българското хорово изкуство - Националния филхармоничен хор, съобщиха от там. Решението идва три седмици след скандала, при който досегашният диригент Илия Михайлов беше уволнен, а след него напусна и диригетнката на филхармонията Любка Биаджони - огорчена и тъжна.

Обвинения към директора Виктор Стоянов и творческия мениджър Светлина Терзиева предшестваха напускането на маестро Илия Михайлов. Той направи разкрития пред медиите и подаде сигнал до ДАНС за източване на средства. Заради твърденията му, че в Министерството на културата не са реагирали адекватно и прикриват нарушенията, заместник-министър Боил Банов пък заяви, че ще съди Михайлов.

 

Илия Михайлов:  С бюджета на Софийската филхармония се осъществява политиката на „Америка за България“

От ръководството на филхармонията уверяват, че новият диригент е избран от комисия, в която са светилата в тази област: проф. д-р Адриана Благоева, проф. Теодора Павлович, проф. Мирослав Попсавов, Ваня Монева, Галина Луканова, Георги Андреев и Михаил Ангелов (като наблюдател). Имало е деветима кандидати, оценявани по представената от тях концепция за бъдещото развитие на филхармоничния хор, практическите им умения и изисквания при работа с хор, музикална подготовка и "химия" с хористите. Заедно с мнението на комисията е зачетено и мнението на състава чрез 2 гласа от хористите.

При тайното гласуване Славил Димитров е събрал 8 гласа от 9, което го прави новия диригент и художествен ръководител на НФХ с решаващ глас в изработването на програмата му. Той ще има грижата за разкриването на нови хоризонти, търсенето на нов репертоар, отварянето на хора към съвременността и към нови публики. С него хорът ще работи за съхраняване и издигане на своето равнище, за отстояване на своето място на водеща хорова институция в България, сочат от филхармонията.

За хормайстор на НФХ "Светослав Обретенов" бе избрана София Бърдарска – в момента главен диригент на Смесен хор при храм "Света Богородица – животворен източник" и основател на хор "Golden voices Sofia Metropolitan".

Славил Димитров има повече от 650 изнесени концерта като пианист, диригент и композитор. Работил е с Хора на Софийските момчета, дирижирал е многобройни и разнообразни по своята специфика музикални ансамбли – Академичен хор "Ангел Манолов", Ансамбъл за народни песни и танци "Шумен", Държавна филхармония – Шумен, ОФД – Русе, Държавна опера – Измир и др. Към настоящия момент е главен диригент на Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново.

Димитров разкри акценти от концепцията за развитие на НФХ "Светослав Обретенов", с която спечели конкурса: "Особено важен процес за достойното представяне на състава, е активната му подготовка. Поне веднъж седмично с хора трябва да работи вокален педагог. Необходимо е репертоарният план да засяга няколко основни пункта: участието на НФХ в съвместни концерти с оркестъра, участието му с камерни формации и солисти, хорови концерти "а капела" или с малък инструментален съпровод, премиери на нови произведения, концерти с българска музика. Създаване на детски хор към НФХ би допринесло не само за повишаване на статута на състава, но и би го наложило като състав, любим на децата, а в бъдеще и водещ в Европа. В работата на НФХ също трябва да бъде въведена системата "Концертни цикли". Необходимо е засилването на рекламата на хора и участие в телевизионни и радио програми. Необходимо е и свързване и взаимодействие със световните хорови и филхармонични общества, сдружения и организации."

Преди време името на диригента бе заплетено в любовна интрига с един от най-ефектните гласове в джаза - певицата Мария Илиева. Роденият в Русе музикант сам бе сменил статуса си във Фейсбук от “необвързан” на “женен за Мария Илиева”. Двамата дори имаха съвместни концерти на оперните сцени в големите градове.

#Филхармония #Любка Биаджони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници