Търговията с бели сертификати може да носи приходи на хората със санирани жилища

Търговията с бели сертификати може да носи приходи на хората със санирани жилища
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Търговията с бели сертификати може да донесе приходи на собствениците на санирани жилищни сгради и да ги мотивира да декларират пред Агенцията за устойчиво енергийно развитие дейностите, които са извършили по прилагане на мерки за енергийна ефективност. До момента всеки прави нещо "на парче" и обобщена информация няма. Това коментира в интервю за БТА изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие /АУЕР/ Ивайло Александров.

Ако бъде въведена търговия с бели сертификати, всички лица, които са приложили мерки за енергийна ефективност, без да са задължени да го правят, ще могат да продават получените за това сертификати на лица, които по закон са задължени да приложат такива мерки - търговци на енергия и горива, фирми с повече от 10 служители, както и такива с обем на дейност над 3,9 млн. лв. през предходна година, предвижда разработената от АУЕР схема за търговия с бели сертификати.

Принципът ще е, че който финансира мерките, той получава сертификатът, затова ако сградата бъде финансирана със сто процента грант, както предвижда Националната програма за саниране на многофамилните жилищни сгради, то сертификатът би трябвало да се получава от общината, коментира пред БТА Александров. По думите му не е за пренебрегване и вариантът за прилагане на мерки за енергийна ефективност чрез подписване на договор с ЕСКО - фирма, която влага собствени средства за реализиране на даден проект и получава своето възнаграждение от достигнатата икономия в периода, определен като срок на откупуване.

В момента с около процент преизпълняваме индикативната цел на страната ни за увеличаване на енергийната ефективност до 2020 г., но постигнатите резултати са много неравномерно разпределени, коментира още Ивайло Александров. По думите му сградите изпълняват около 180 процента от целта си, докато промишлените системи и търговците - около 50 процента.

Коментарът е направен в интервю на Мара Барева, БТА. Пълният текст вижте ТУК.

#Ивайло Александров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници