ЕС призова за обединени усилия за справяне с кризата с бежанците

ЕС призова за обединени усилия за справяне с кризата с бежанците
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Заместник-председателите на Европейската комисия Федерика Могерини и Франс Тимерманс призоваха всички държави от Европейския съюз да се включат в усилията за справяне с миграционната криза.

Те настояха за конкретни действия в подкрепа на европейския план по миграция след последното корабокрушение с удавени хора край бреговете на Либия.

"Миграцията не е популярна, нито красива тема. Много е лесно да плачеш пред телевизора, гледайки тези трагедии. Доста по-трудно е да се изправиш и да поемеш отговорност. Ако не съберем смелост за конкретни действия, ще останат само празни приказки", обяви говорителят Наташа Берто.

В ход са три военноморски мисии на Европейския съюз, а през ноември ще се проведе среща в гр. Валета с правителствата на държавите от Африка и Близкия изток, откъдето идват бежанците. Размерът на средствата за спасителни морски операции е утроен, посочи говорителят.

Според данни на ООН, оповестени днес, около 224 хил. мигранти са прекосили Средиземно море от началото на годината насам, предаде AФП.

„До края на юли около 224 бежанци и мигранти са пристигнали по море в Европа. От тях 98 хил. в Италия и 124 хил. в Гърция“, съобщи Уилям Спиндлър, говорител на агенцията на ООН за бежанците. 

#ЕС #справяне #криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници