Москов предлага сливане на спешните центрове за София и областта

Москов предлага сливане на спешните центрове за София и областта
A A+ A++ A

Здравният министър Петър Москов предлага спешната помощ в столицата и в цялата Софийска област да се слеят в едно. Идеята му е, че че във всички области на страната спешните центрове покриват границите на съответните областни администрации.

Проектопостановлението е публикувано за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването. Министърът се аргументира с това, че сега се отчита дублиране на медицински и административен персонал в спешните екипи.

Д-р Москов сочи, че един център с мобилни екипи обслужва само столицата, а друг център, които разполага само с изнесени периферни екипи, отговаря на повикванията от Сливница, Костинброд, Годеч, Своге, Пирдоп, Самоков, Правец, Етрополе, Ихтиман, Костенец, Елин Пелин, Ботевград, Драгоман. Административното управление и на двата центъра се намира в София, където са изградени и функционират и две самостоятелни районни координационни централи, които нямат възможност за интеграция помежду си.

Според Москов липсва медицински, организационен и икономически смисъл от поддържане на два самостоятелни центъра за спешна помощ с адрес в София и структурни специфики, различаващи ги от останалите такива центрове в страната. Голяма част от спешните случаи на територията на Софийска област налагат транспортиране на пациентите до лечебни заведения в София, което често е свързано с продължително ангажиране на спешния екип и загуба на капацитет за оказване на спешна помощ по места.

Очакваният резултат от предлаганата промяна е да се подобри бързината и качеството на спешната помощ на гражданите на територията на София и Софийска област.

#София #Петър Москов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници