София ще се състезава за Зелена столица на Европа през 2018 г.

София ще се състезава за Зелена столица на Европа през 2018 г.
A A+ A++ A

Инициативен комитет от експерти и неправителствени организации започва създаването на платформа „София - Европейска зелена столица“. Нейната цел е да ангажира общественото и политическо внимание, енергия и ресурси за превръщането на София от един в истински Еко град, следващ политика за устойчиво развитие, съобщи 3Е - енергетика, екология, икономика.

Според фондацията Група Град, които са координатори на проекта, столицата ни може да бъде пример и лидер региона. В инициативния комитет участват още експерти от “Грийнпийс” - България, „Велоеволюция“, Българска соларна асоциация, Фондация Екообщност, Сдружение „Див Рошков“, Българско дружество за защита на птиците,Инициатива "Зелени релси в София", Био Град София, Хранкооп - София.

Инициаторите са изпратили писмо-предложение до кмета на София да внесе кандидатурата на град София за участие в конкурса "European Green Capital 2018", организиран от Европейската комисия. От комитета подчертават, че имат готовност да предложат програма от мерки и проекти, "които в следващите 5-7 години да преобразят както града от периферна за Европа „провинциална“ столица в зелен лидер с ярка идентичност".

Въпреки настоящото позициониране на София в класацията на европейските зелени градове на предпоследно място², неизползваните природни ресурси на града са толкова големи³, че разпознаването им и използването им могат да променят драматично позицията на София в това глобално съревнование.

Платформата, която Инициативният комитет предлага, включва:
· нова градоустройствена стратегия, насочена към екологично развитие,
· мащабна програма за велосипедна и пешеходна инфраструктура, споделени и електрически автомобили, интелигентно адаптивно управление на паркирането,
· план за контрол на шума и замърсяването на въздуха и водите,
· програми за споделена слънчева енергетика, целеви инвестиции в сектора на ВЕИ и постигане на 50% дял до 2030 г.,
· програма за опазване на водите, почвите и зелените системи,
· насърчаване на градска зелена икономика и зелени стартъпи,
· подпомагане на градско земеделие и фермерски пазари,
· програма за развитие на градски екотуризъм и развитие на връзките с Витоша,
· програма за насърчаване на намаляването на отпадъците, компостиране и рециклиране.

Водеща идея на Инициативния комитет е програмата „Един милион дървета повече“. В рамките на самия град има пространство за засаждането на 1 милион нови дръвчета. Около 15 хиляди декара земи в самия град пустеят: в т.нар „зелени клинове“, в междублоковите пространства, в периферията на града. Някои са превърнати в сметища, други са територия на незаконни строежи.

Програмата за масово залесяване ще подобри значително качеството на въздуха – постижение, особено ценно във време, когато София оглавява класациите на градовете с най-мръсен въздух в Европа. Наличието на повече зеленина ще доведе и до намаляване на шума - друг проблем, заради който в момента Европейската комисия води наказателна процедура срещу България, се подчертава в съобщението.

Според инициаторите на поректа новите Зелените зони ще увеличат над 4 пъти парковата среда на София, ще насърчат биоразнообразието в района, давайки местообитание за птици и други диви животни, характерни за региона. Някои от тези зелени зони могат да се свържат с подстъпите на околните планини, осигурявайки зелени „коридори“ за излаз към откритата природа. Тази идея е заложена в градоустройствения план на София още през 1938 г. от плана на Мусман, който описва представите си за София като „град-градина“, отбелязват от комитета.

Платформата „София - Европейска зелена столица“ ще бъде представена през септември.

#София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници