Сръбската и македонската църква сядат на преговори през септември

Сръбската и македонската църква сядат на преговори през септември
A A+ A++ A

Говорителят на Македонската православна църква Дебърско-Кичевски митрополит Тимотей заяви за македонския вестник "Телеграф", че преговорите между СПЦ и МПЦ ще започнат през септември.

Според предварителната информация сръбските преговарящи ще настояват преговорите да стъпят върху т. нар. Нишко споразумение от 2004 г., което признава "Православна църква в Република Македония" със статут на широка автономия в рамките на Сръбската патриаршия.

Македонската страна от своя страна няма да се съгласи на нищо по-малко от признаването на пълна независимост от Сръбската църква и статут на автокефалия. Те ще настояват официалното име на Църквата да бъде Македонска православна църква - Охридска архиепископия.

Преговорите се възобновяват след 12-годишно прекъсване, като условие за новото обсъждане на статута на Македонската църква беше освобождаването от затвора на архиепископ Йоан (Вранишковски), на когото Сръбската патриаршия даде титула "Охридски архиепископ и Скопски митрополит".

Македонските власти изпълниха това условие през февруари т. г. след посредничество на Московска патриаршия. Митрополит Тимотей заяви също, че в момента протичат последните предварителни консултации между представители на двете църкви и че точната дата на началото на преговорите през септември все още не е определена.

Македонската църква е определила участниците в преговорите от своя страна, но все още не е обявила официално имената им. Според македонските медии това са Струмишкият митрополит Наум, Дебърско-кичевският Тимотей и Преспанско-пелагонийският митрополит Петър (седалище в Битоля). От сръбска страна в работната група са включени Черногорският митрополит Амфилохий (Радович), Бачкият епископ Ириней (Булович, седалище в Нови сад) и свещеник Давид от Охридската архиепископия на архиеп. Йоан (Вранишковски).

Източник: Двери

#Македонската православна църква #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници