ВКБООН прогнозира ''драматично нарастване'' на бежанския поток в Европа

ВКБООН прогнозира ''драматично нарастване'' на бежанския поток в Европа
Снимка: БТА
A A+ A++ A

Над 7000 имигранти пристигнаха в Сърбия в събота срещу неделя, след като са преминали през Македония, Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБ на ООН). Международната федерация на Червения кръст очаква "драматичен скок" на броя им.

"Над 7000 души влязоха в Сърбия през нощта в събота срещу неделя, след като успяха да преминат от Гърция в Македония и да се качат на влак в град Гевгелия", съобщи ВКБООН в свое изявление.

"Стотици са все още на границата, очакват се още", добави прес секретариата на организацията.

Македония, която обяви извънредно положение в четвъртък и изпрати полиция и армия до границата с Гърция, за да задържа преминаването на мигранти, най-накрая отвори в събота границата си. Това стана след като група от около 1000 имигранти преодоляха полицията.

ВКБООН обяви, че е получила гаранции, че Македония ще остави границите отворени за бежанците. В същото време организацията поиска от властите да "засилят присъствието си и възможностите си" на границата, за да организират по-добре приемането на бежанци, като посочи че е готова да помогне на Македония и на Гърция, ако това е необходимо.

В Сърбия, ВКБООН помага на властите и неправителствените организации, да приютяват бежанци в транзитния център на Прешево (граничния пункт на Сърбия до границата с Македония). Хуманитарните работници на ООН раздадоха хранителни помощ и сега, по молба на сръбското правителство, разглеждат възможността да разпределят допълнителни помощи като палатки и дюшеци.

"ВКБООН смята, че трябва да се направи повече за Гърция и Македония, за да се разреши проблемът, който няма да изчезне скоро, и засяга цяла Европа. Ние отново призоваваме държавите членки на ЕС да засилят помощта си за Гърция, Македония и Сърбия", заяви директорът на организацията в Европа Венсан Кочетел.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец от своя страна призоваха за "по-високо ниво на сътрудничество и колективни усилия", за да се отговори на нуждите на мигрантите. От там предупредха за "драматично нарастване" на броя на хората, които ще идват в близките дни от гръцките острови.

#бежанци #ВКБООН #ООН #Македония #Сърбия #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници