Художници правят арт експеримент в бивше ТВУ до Търново

Художници правят арт експеримент в бивше ТВУ до Търново
A A+ A++ A

На 24 август в с. Габровци до Велико Търново започва съвместен проект на художниците от „Карантина“ и Арт Група „Дупини“.  В продължение на три седмици участниците ще живеят и работят заедно в сградата на бившето ТВУ (Трудово възпитателно училище). Създадените през това време произведения ще бъдат експонирани в селото и в културните пространства на В.Търново от 16 септември до 10 октомври 2015г.

„Карантина“ е създадена през 2012г. от Детлеф Шалагек (Германия) и Леонид Карламов (Русия). В основната група участват още Марк Поспиш (Германия) и Елена Калудова (България). Въпросите, които си задават организаторите на този формат са:

- Какво би се случило, ако група творци живеят за известно време заедно в изолирано пространство? Това ще се отрази ли на техните изразни средства? Ще си влияят ли един на друг? Ако това се случи не в Париж, Берлин или Лондон, а там, където изкуството почти никога не присъства? Ще бъдат ли възприети модерното изкуство и изразните му средства от обикновените хора?

Досега проектът „Карантина“ се е случвал 6 пъти – в Германия (Хамбург и Кил) и Русия (Екатеринбург и Москва). Седмото издание е в с.Габровци в съучастие с известната Арт Група Дупини (Велико Търново).

Арт-група "Дупини" e основана през 2000 година, като резултат от дългогодишното сътрудничество между професионални художници от Велико Търново. Амбицията им е да създадат отворена общност от млади по дух и възраст хора, стремящи се към креативност и експеримент. Сдружението е организирало и участвало в над 50 еко проекти, изложби, ленд арт симпозиуми и пленери с творци от Балканите, Европа, Азия и Америка.

Част от събитията ще бъде и пърформансът на Krachkisten Orchester (11 септември – нощта на музеите в Пловдив и 12 септември в Арт клуб ТАМ Велико Търново).

Крах Кистен Оркестър е създаден през 2009г. в Хамбург от художничката Tintin Patrone. Инструментите на групата са квадратни кутии, напомнящи китарни усилватели в Пийт Мондриан стил, построени от самата Тинтин. Всяка кутия има собствен специфичен звук, който може да бъде модифициран чрез копчета и бутони. Душите им са малки синтезатори. Звукът на произведената музика се колебае между шум, полка , електро и хип хоп, но винаги е в резултат на импровизация.

#габровци #инсталация #арт #карантина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници