Банкси шокира феновете с антитематичния парк Dismaland

Банкси шокира феновете с антитематичния парк Dismaland
Снимка: www.thisiscolossal.com
A A+ A++ A

Около 60 артисти - включително Банкси, Деймиън Хърст и Джени Холцер, подготвиха нова провокация - паркът Dismaland.

Dismaland е не само сатиричен поглед върху тематичните паркове, които децата обичат толкова, той разполага с нацупена охрана, както и погребално-поменални тематични игри.

Графити артистът Банкси е организатор на тази „изложба“, обитавана от духове или както той я нарича „анти-тематичен парк“, наречен "Dismaland", в който кани още 60 артиста, запазвайки всичко в абсолютна тайна до последния момент. Художниците, чиито работи се показват, включват Деймиън Хърст, Джени Холцер и Дейвид Шрингли. Редица музиканти, включително Кейт Темпест и членове на Pussy Riot, ще изпълнят концерти по време петте седмици /до 27 септември/, в които ще продължи Dismaland. Самият Банкси ще покаже 10 нови творби, съобщава ArtPrice.

Dismaland включва галерия за съвременно изкуство, "парк за готическа скулптура" помещаващ се в палатка; огън, в който книги от английския писател Джефри Арчър, местен лорд, ще бъдат изгаряни всекидневно и "петролен халифат", който представлява мини-голф игрище.

В иронично интервю за "Гардиън" Банкси нарича Dismaland "тематичен парк, чиято голяма тема е, че тематичните паркове трябва да имат по-големи теми". Той също така каза -"Аз се запитах:. Какво обичат най-много хората, като отидат да гледат изкуство? Кафето. Така че, аз направих една изложба, която разполага с кафе, коктейл бар, ресторант и друг бар и малко изкуство".

Едва миналата седмица се появявиха слухове, че Банкси има планове да открие изложба в Тропикана, плувен басейн в Уестън-сюпер-Меър, град близо до родния на Банкси - Бристол, на западния бряг на Англия. Тогава минувачи са забелязали работа върху инсталация на площадката. В изявлението на сайта на Банкси се казва: "Обичах Тропикана като дете, така че отварянето на тези врати отново заради мен е истинска чест."

#Банкси #Деймиън Хърст

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници