14 години от атентатите на 11-ти септември

14 години от атентатите на 11-ти септември
A A+ A++ A

Америка днес отбелязва 14-годишнина от атентатите от 11 септември, при които загинаха около 3000 души. По повод годишнината в Пенсилвания бе открит мемориалeн център в памет на жертвите от полет 93.

Комплексът в Шанксвил е посветен на пътниците, които не позволяват на терористите да достигнат предполагаемата си крайна цел, а именно сградата на Конгреса във Вашингтон.

Преди 14 години на този ден отвлеченият от Ал-Кайда полет се разбива в Пенсилвания и причинява смъртта на 40 пътници и екипаж плюс похитителите. В музея в 10 основни експозиции посетителите могат да видят артефакти от всеки един от отвлечените полети, но фокусът е върху личните истории на пътниците от полет 93, в това число и записи от телефонните разговори до близките им по време на трагедията.

Днес във Вашингтон президентът Барак Обама, първата дама и служители от администрацията ще запазят минута мълчание на южната поляна на Белия дом, а по-късно президентът ще се срещне с военнослужещи във Форд Мийд, Мериленд.

Междувременно "Ню Йорк таймс" публикува разпечатки от имейл-кореспонденцията в Белия дом в първите минути след атаките на кулите на Световния търговски център на 11 септември 2001 г. От тях си проличава объркването и шока в злощастния ден, като рутината е нарушена с редица от кратки писма, като съобщението в 8.56 сутринта: "пуснете си Си Ен Ен", малко след като първият самолет удря една от кулите. В друг имейл се прави съпоставка с Пърл Харбър, а сред останалите има такива, които отменят едно след друго планирани събития и организират спешни съвещания.

Няма регистрирани конкретни или достоверни заплахи, свързани с годишнината от атаката на 11 септември 2001 година, заяви Федералното бюро за разследване. Директорът на ФБР Джеймс Коми заяви, че службите следят внимателно за заплахи от „Ал-Кайда“ или „Ислямска държава“.

Междувременно  мъж от Флорида беше арестуван и обвинен, че замислял да взриви бомба на възпоменателна проява в Канзас по случай годишнината от терористичните атаки, съобщи Ройтерс, като се позова на Министерството на правосъдието.

#11 септември #Америка #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници