Изборите в Америка: Все по-вероятен сблъсък между Байдън и Тръмп

Изборите в Америка: Все по-вероятен сблъсък между Байдън и Тръмп
A A+ A++ A

Предстоящите американските избори, резултатът от които ще означава много за процесите в целия свят. И така: Американският предизборен маратон започна. Първите първични избори в щата Хю Хемпшир завършиха с победа за Доналд Тръмп и Джо Байдън - така все по-вероятно става повторението на сблъсъка между двамата за Белия дом от 2020 година.

Сега изборите все още са на етап избор на претендент на всяка от двете основни партии - Републиканската и Демократическата, съобщава БНТ.

Това бяха първите първични избори с гласуване с бюлетини. А както си спомняте миналата седмица в Айова имаше първични избори, но те бяха с партийни събрания. Това са двата основни типа гласуване на привържениците на двете партии за определяне на номинацията за президент.

Доналд Тръмп спечели с 54% и това е втора победа за него след Айова. Ники Хейли получи 43% от гласовете. Обикновено на този много ранен етап от надпреварата полето на претендентите и на двете партии е доста по-населено.

Но сега при републиканците останаха само двама кандидати и състезанието между тях изглежда с предизвестен край. Може ли Ники Хейли да спре Тръмп по пътя му към Белия дом? На този етап отговорът е не.

Тръмп дори показа раздразнение от факта, че Ники Хейли не се е отказала сама след загубата, за да се открие пътя пред него за сблъсъка с истинския му съперник - Джо Байдън, който няма сериозни съперници за номинацията.

Демократите също имаха избори в Ню Хемпшир, които президентът Джо Байдън спечели с 53%. Номинациите на партиите се обявяват на партийни конгреси през лятото, но този път изглежда, че това ще е чиста формалност.

След като беше обявен за победител, Доналд Тръмп показа типичната си увереност.

"Спечелихме Ню Хемпшир три пъти, три, три. Печелим го всеки път. Спечелихме на първичните избори, на президентските избори и сега пак на първичните. Това е много, много специално място за мен, много важно", заяви Доналд Тръмп, кандидат за номинацията на Републиканската партия.

Той вече има подкрепата на един от бившите си съперници Вивек Рамасвами, който излезе с него на сцената.

"Тази вечер "Америка на първо място" спечели пред "Америка на последно място", допълни Вивек Рамасвами.

След победата си в Айова Тръмп отправи послание за обединение на партията, но този път се обърна към съперничката си със саркастичен и заядлив тон.

"И само една малка реплика към Ники. Тя няма да спечели. Тя няма да спечели", коментира Доналд Тръмп.

След вота,Ники Хейли даде да се разбере, че няма да се откаже, когато излезе на сцената под звуците на Еуе of the tiger на "Сървайвър" - песента на кампанията ѝ.

"Надпреварата е далеч от края си. Предстоят още десетки щати. И следващият е моят свиден щат Южна Каролина", заяви Ники Хейли, кандидат за номинацията на Републиканската партия.

Привържениците на Ники Хейли скандираха "Нищо не е свършило!", но според анализаторите, бившата губернаторка на щата Южна Каролина е изправена пред непреодолима сила, наречена Тръмп, срещу която просто няма полезен ход.

"Подкрепата за Тръмп е уникална в американската политика. Тя е извънредно емоционална. Основните поддръжници на Тръмп са като залепени за него. Той има подкрепата им, без значение какво прави и той го знае. Твърдите му избиратели са между една трета и 40% от републиканската партия. Това е напълно достатъчна, за да спечели номинацията", каза още проф. Марджъри Хърши, професор емеритус по политически науки, Университет на Индиана.

Тръмп отказа да участва в телевизионен дебат с Хейли и останалите претенденти и сякаш не желае да хаби излишна енергия в битка срещу нея, която смята за спечелена.

Все повече изглежда така сякаш Републиканската партия има своя претендент за Белия дом. В същото време Джо Байдън критикува остро Тръмп и насочва усилията си изцяло срещу него в опит да повтори успеха си отпреди 4 години.

Дотук са гласували два щата. Най-масовото гласуване предстои на 5 март в така наречения супер вторник, когато гласуват 13 щата. Всички щати трябва да гласуват до лятото, след това кампанията се фокусира в сблъсък между двама кандидати, но тази година това се очаква да стане много по-рано.

За 9 октомври е планиран последният предизборен телевизионен сблъсък в Солт Лейк Сити.

По традиция американците ще избират президент в първия вторник на ноември. Междувременно в Европа се чуват все повече гласове, че Стария континент трябва да започне сериозно да се готви за победа на Доналд Тръмп и промяна в политиката на Вашингтон към партньорите.

#Америка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници