Жълт код за бури и гръмотевици утре, през уикенда - обрат!

Жълт код за бури и гръмотевици утре, през уикенда - обрат!

Pixabay

A A+ A++ A

До края на деня в по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, но ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще превали краткотраен дъжд и ще прегърми. В атмосферата над източните райони на страната концентрацията на сахарски прах остава повишена. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който временно ще се ориентира от югозапад. Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за месеца, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През следващото денонощие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще бъде предимно облачно. Жълт код за потенциално опасно време и обилни валежи е обявен в 12 области на странатаВелико Търново, Габрово, част от Стара Загора (Павел баня, Казанлък, Николаево, Мъглиж и Гурково), Ловеч, Пловдив, Пазарджик, София област, София град, Кюстендил, Перник, Благоевград и част от Смолян (Чепеларе, Смолян, Доспат, Девин и Борино).

Снимка: НИМХ

Ще има валежи от дъжд, през нощта главно в северозападната половина от страната, а през деня – ще са повсеместни, в следобедните часове на много места придружени с гръмотевици. На отделни места, главно в планинските райони ще са значителни по количество. Има условия и за градушки. Ще духа слаб, през деня – умерен северозападен вятър.

Минималните температури ще са между 7° и 12°, а максималните – от 10°-13° в западните райони до 20°-22° в източните. В София минималната температура ще е около 7°, а максималната – около 11°.

В планините ще бъде предимно облачно с валежи от дъжд, в Родопската област придружени с гръмотевици. Над 2000 m дъждът ще преминава в сняг. Ще духа умерен северозападен, по най-високите части – югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде около 9°, на 2000 m – около 3°.

По Черноморието ще бъде предимно облачно. В следобедните часове ще има валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Ще духа слаб и умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са от 16° по северното крайбрежие до 21° по южното. Температурата на морската вода е около 13°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В петък сутринта и в източните райони валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и бързо ще намалее и времето в цялата страна ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, не са изключени изолирани краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Минималните температури ще са между 3° и 8°, а максималните - между 15° и 20°.

През почивните дни ще бъде предимно слънчево, вероятността за валежи намалява. Температурите ще се повишат и в неделя максималните ще са между 20° и 25°.

В понеделник вятърът ще се ориентира от североизток и ще се усили. Над Източна България облачността ще е предимно значителна, ще има и валежи, повече по количество - в югоизточните райони. Над Западна България ще преобладава слънчево време.

През първите дни от следващата седмица вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще се усили. В източната половина от страната ще бъде облачно, ще има и валежи, придружени с гръмотевици. В западните райони ще има повече слънчеви часове, а вероятността за краткотрайни следобедни валежи е по-малка. Температурите ще се задържат близки до обичайните за края на април. В сряда ще преобладава слънчево време с развитие на купеста облачност след обяд над планините, където има по-голяма вероятност да превали и прегърми.

Снимка: НИМХ



#времето #прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници