Близките на жертвите в авиокатастрофата над Египет искат обезщетение и за морални вреди

Близките на жертвите в авиокатастрофата над Египет искат обезщетение и за морални вреди
Фориншурер
A A+ A++ A

Към момента "Ингосстрах" е изплатил 90% от обезщетенията по застраховка отговорност на превозвача

Съдът в Санкт Петербург приема искове от физически лица – роднини на жертвите от авиокатастрофата на самолет А321, който се разби в Египет през октомври 2015 год., срещу авиокомпанията "Когалимавиа" и застрахователя "Ингосстрах". Ищците се надяват да получат обезщетение за морални вреди заради загубата на своите близки, пише застрахователният портал Инсмаркет.

Все още не са назначени съдебни заседания по исковете. Генералният директор на "Ингосстрах" Михаил Волков заяви, че знае за подадените искове и юристите на компанията вече са влезли във връзка с пострадалите семейства. Волков добави, че най-вероятно ще се прибегне до извънсъдебни споразумения и посочи, че към момента "се реализира втори етап по урегулиране на щетите в авиокатастрофата над Синай в Египет.

При първия етап "Ингосстрах" изплати обезщетения по Закона за задължителното застраховане отговорността на превозвача пред пасажерите. По този закон е предвидено изплащане на семействата на загиналите на обезщетения в размер на 2 млн. рубли. Процедурата не предвижда наличие на съдебни решения за признаване вината на превозвача".

Към момента застрахователят е изплатил около 90% от обезщетенията, като семействата на загиналите са получили 377 млн. рубли по всички постъпили заявления.

"Законът за задължителното застраховане отговорността на превозвача не предвижда изплащане на щети по риска "морална вреда". Такива обезщетения могат да бъдат платени по силата на договорните отношения между "Ингосстрах" и "Когалимавиа": ако авиопревозвачът застрахова доброволно своята отговорност за нанасяне на вреди на терти лица. Такива компенсации, според руското законодателство, застрахователят може да изплати само с решение на съда, като при всеки иск стойността на обезщетението ще бъде определяна индивидуално", каза още Волков. При определянето на нейния размер съдът се съобразява с много фактори, сред които възрастта на загиналия, неговата професия и размерът на неговата заплата, броят на децата в семейството и др.

 

#самолетна катастрофа #тероризъм #Египет #Русия #обезщетение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници