Лех Валенса: Комуникирах си с тайните служби, но не съм бил агент

Лех Валенса: Комуникирах си с тайните служби, но не съм бил агент
БГНЕС
A A+ A++ A

Лех Валенса, създателят на легендарния профсъюз "Солидарност", заяви, че е комуникирал със служители на тайните служби на социалистическа Полша заради дейността на профсъюза.

В интервю за в. "Гардиън" Валенса категорично отрича скорошните обвинения, че е бил платен информатор на разузнаването и че е шпионирал хора. 72-годишният Нобелов лауреат и бивш президент на Полша заявява, че ще докаже правотата си и че вече е наел адвокати.

Миналия месец изследователи от Института за национална памет разпространиха документи, иззети от дома на последния вътрешен министър на социалистическа Полша. Сред тях имаше и писмо от 1970 г., подписано с кодовото име на Валенса "Болек". Там "Болек" признава, че е предоставял информация. Иснтитутът потвърди тезата си и с разписки срещу получавани хонорари.

Тези обвинения не са от вчера и са част от стара вражда между Валенса и лидерът на правляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. Качински е бил в редиците на "Солидарност", но след 1990 г. наскоро избраният за президент Валенса освобождава него и брат му Лех (загинал в самолетната катастрофа край Смоленск) от постовете. Оттогава лидерът на управляващата сега партия твърди, че Валенса е бил агент. Много поляци излязоха на протест в защита на бившия президент.

Пред "Гардиън" Валенса разказва, през 1970 г. е бил в контакт с тайните служби заради синдикалната си дейност, защото не е имало друг начин да постигне победа срещу режима. "Ако трябва отново да изживея живота си, не бих променил нищо", заявява той.

Валенса твърди, че неговите контакти със специалните служби са целели да опазят смелите хора в синдиката и да създат екип, който в края на краищата да разгроми партията. "Исках да разбера какви хора бяха в тайните служби; защо действаха срещу Полша; защо искаха да отнемат свободата на хората."

Според него "Болек" е кодово име за телефонна свръзка. Валенса заявява, че е научил за "Болек" и за тезата, че зад това име се крие той от разпространените от Института документи, които той определя като фалшификати. Като пример за това той изтъква, че има посочени три различни дати за началото на сътрудничеството му със службите.

 

#Полша #Лех Валенса #Солидарност #синдикати #тайни служби

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници