Кунева: Училището ни е светско, няма да се разрешават бурки

Кунева: Училището ни е светско, няма да се разрешават бурки
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''И в сегашния Закон за народната просвета, и в новия образователен закон има текстове, според които учениците трябва да са прилично облечени. Ако в бъдеще има повече бежанци и мигранти на българска територия, те трябва да се съобразят с нашата култура и с нашия закон, а училището ни е светско,'' коментира пред bTV вицепремиерът Меглена Кунева по темата с носенето на бурки в час.

През миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че би подкрепил забрана за носенето на публични места на този тип женско облекло, нехарактерно за българските мюсюлмани.

''Проблемът е изключително преекспонирan. Ако въобще можем да говорим за някакъв брой, това е 1, 2, 3, 5...”, отбеляза Кунева, която отговаря и за образователното министерство. Тя обаче припомни практиката на Европейски съд по правата на човека, който е преценил, че забраната за бурки в училище не нарушава правата на гражданите.

„Трябва да проведем сериозен разговор – каква е пресечната точка между толерантност и сигурност”, призова вицепремиерът, като посочи, че не бива държавата да влиза във вярванията на хората и външният вид на учениците няма общо с тях.

Кунева заяви, че има желанието да възстанови съвета по религия в министерството, като в него трябва да влязат не само духовни лица, но и специалисти по темите „Човешки права” и „Сигурност”.

Тя потвърди казаното преди два дни пред учители – учениците от 1 и 5 клас ще започнат новата учебна година със стари учебници. Меглена Кунева посочи, че този въпрос я е „посрещнал” в МОН и сроковете не позволяват процедурите за новите учебници да приключат до 15 септември.

Така първолаците ще учат буквите в различен ред, а техните каки и батковци до ноември ще работят по „работни листи”, подготвени от учителите. 

Кунева беше категорична, че няма да остане незаписан първокласник, въпреки опашките от родители, които се опитват да запишат децата си.

#бурки #толерантност #сигурност #Сотир Цацаров #МОН #човешки права #първолаци #учебници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници