Белгия започва въздушни удари по ИДИЛ в Сирия от 1-ви юли

Белгия започва въздушни удари по ИДИЛ в Сирия от 1-ви юли
A A+ A++ A

Шест белгийски изтребителя F-16 се включват във въздушните удари на международната коалиция по цели на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия от началото юли. Това реши днес правителството по силата на чл. 51 от Хартата на ООН за "законна съвместна защита", отбелязват местни медии.

Уточнява се, че изтребителите ще продължат да излитат от база в Йордания и ще навлизат в Сирия от изток-североизток, за да бъдат избегнати инциденти със сирийските и руските военновъздушни сили. Отбелязва се, че сирийското правителство не е потърсило подобна помощ от Белгия, както и че белгийските власти са били приканени да се включат в ударите в Сирия от правителството на САЩ.

Със същото правителствено решение се разширява териториалното присъствие на белгийските военни в Ирак, които обучават местните сили за сигурност. Занапред белгийските военни ще могат да работят не само в столицата, но и в други райони на страната. Уточнява се, че за разлика от сирийската операция, действията на белгийската армия в Ирак са по покана на правителството в Багдад.

Непосредствено след атентатите в Брюксел на 22 март ИД пое отговорност и настоя Белгия да прекрати действията срещу терористичната групировка на неин терен. Белгия участва в международната коалиция срещу джихадистите от миналата година, като за няколко месеца прекрати бомбардировките с оправданието за недостиг на средства в бюджета.

#Ислямска държава #Белгия #ИД #удар #ООН #харта #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници