До 15 септември ще бъде попълнeн недостигът на учители

До 15 септември ще бъде попълнeн недостигът на учители
Източник: vlastta.com
A A+ A++ A

Проблемът с учителите, които са в пенсионна възраст е голям съобщи зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Това, че има свободни 1 379 места, е традиционна практика през лятото. В страната има голяма миграцияи движение на учители от едно училище в друго. До 15 септември недостигът ще бъде попълнен, каза още Стаматов пред bTV.

За да бъдат попълнени бройките една голяма част от учителите ще сменят своите учебни заведения, а други могат да бъдат заместени от хора, които в момента не са в системата. Към момента в страната има 2500 училища, което означава, че във всяко училище има по половин незаета бройка, обясни зам.-министърът на образованието.

Според Стаматов по-голям е проблемът с учителите, на които предстои да се пенсионират. В момента те са 5000, но през следващите 10 години се очаква около 45 000 човека да бъдат в пенсионна възраст и трябва да бъде подготвено заместването им с нови.

Най-сериозен е недостигът с преподавателите в сферите на математиката, информационните технологии и чуждите езици, обясни зам.-министърът. Той каза още, че в Закона за висшето образование е заложено специалността "Педагогика" да бъде приоритетна.

Стаматов допълни, че един от стандартите, които са разработени, предвижда цялата бумащина и бюрокрация да отпадне и да бъде заместена с електронно боравене с документи, но това ще стане плавно във времето.

До 15 септември новите учебници по история за 5-ти клас ще бъдат отпечатани и ще бъдат доставени в училищата, коментира зам.-министърът. Той обясни, че е било невъзможно всички нови учебници за първи и пети клас да влязат още от тази година, тъй като има голяма конкуренция – 26 издателства са направили предложения за 250 различни комплекта за учебници.

 

#Диян Стаматов #учителите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници