Рекс Тилърсън се отказва от гиганта "ЕксънМобил" ако бъде избран за държавен секретар

Рекс Тилърсън се отказва от гиганта "ЕксънМобил" ако бъде избран за държавен секретар
Източник: Клуб 'Z'
A A+ A++ A

Номинираният за нов държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън се ангажира, ако бъде утвърден на поста, да скъса всички връзки с американския петролен гигант ЕксънМобил (ExxonMobil), чийто ръководител той беше доскоро, предаде БНТ.

"Управителният съвет на ЕксънМобил сключи споразумение с бившия си президент и главен изпълнителен директор Рекс Тилърсън, предвиждащо той да скъса всякакви отношения с предприятието предвид изискванията да няма конфликт на интереси преди назначаването му за държавен секретар", се казва в документа, разпространен късно снощи.

Рекс Тилърсън, който беше номиниран през декември от Доналд Тръмп за ръководител на американската дипломация, е изградил цялата си кариера в петролния гигант, преди да се пенсионира на 31 декември на 64 години. От 2006 година той беше начело на международната компания, присъстваща в около 50 страни, сред които Русия.

Ако бъде потвърдена номинацията му за държавен секретар, "стойността на над двата милиона акции, които той трябваше да получи през следващите десет години, ще бъде прехвърлена във фонд, управляван от трето лице", уточнява компанията.

Бившият ръководител на ЕксънМобил се ангажира освен това да не работи в петролния и газовия сектор през десетте години, докато функционира този фонд. Ако това бъде нарушено, парите от фонда ще бъдат прехвърлени на благотворителни организации.

Предвидено е също така Рекс Тилърсън да се откаже от над 4,1 милиона долара бонуси в брой, които трябваше да получи през следващите три години, както и от придобивки, които му се полагаха, като здравна осигуровка и "административни, финансови и данъчни помощи". Споразумението между ЕксънМобил и Рекс Тилърсън гласи, че предприятието ще плати общо около 7 милиона долара по-малко от предвиденото на бившия си ръководител.

Номинираният за държавен секретар освен това се ангажира към администрацията да продаде над 600-те хиляди акции на ЕксънМобил, които притежава в момента.

#Рекс Тилърсън #ExxonMobil #секретар #фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници