Десетки турски танка и БТР-а навлязоха в Сирия

Свят | 13 октомври 2017, петък / 10:57| Показвания:Осем турски танка, 50 бронетранспортьора и около 200 военни са преминали границата със Сирия и са навлезли на територията на провинция Идлиб, съобщават турските медии, цитирани от news.bg 

Турция разполага военнослужещи и бронирана техника в Идлиб за осъществяване на контрол над зоната за деескалация там. От Генералния щаб на турската армия уточниха, че военните започват да монтират наблюдателни пунктове в рамките на споразуменията от Астана. 

Разполагането на турския контингент в Идлиб беше предшествано от разузнавателна операция, която е продължила от 8 до 11 октомври.

Турският премиер Бинали Йълдъръм отбеляза, че Анкара действа в рамките на споразуменията от Астана и координира операцията с Русия. По думите му, турските военни ще бъдат разположени в зоната на деескалация в Идлиб, а руските сили - по външния ѝ периметър.

Въоръженият конфликт в Сирия продължава от март 2011 г. насам. Преговорите за разрешаване на кризата се провеждат в Астана и Женева.

Основният резултат от преговорите досега е споразумението относно съвместната оперативна група за наблюдение на режима на спиране на бойните действия в Сирия и подписания от страните гаранти (Русия, Турция и Иран) меморандум за създаването в Сирия на зони за деескалация.


Тагове: турски танка, бронетранспортьора, военни, граница, Сирия, Идлиб, деескалация

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси