София на 29-о място по мръсен въздух в света тази сутрин

Околна среда | 4 декември 2020, петък / 09:20| Показвания:БГНЕС

София тази сутрин е в жълтия сектор по замърсяване на въздуха, навън въздухът е малко по-чист, предаде БГНЕС. Индексът за качеството на въздуха показва 27,9 µg/m³, което тази сутрин нарежда столицата ни на 29-то място в света по замърсяване.

По данни на сайта airsofia най-мръсен е въздухът тази сутрин в центъра на София, най-вероятно заради сутрешното струпване на автомобили.

БГНЕС припомня, че вчера ЕК предяви иск срещу България заради лошото качество на въздуха. ЕК посочва, че страната ни не е изпълнила задълженията си по европейското законодателство относно качеството на атмосферния въздух. По-конкретно в страната систематично и постоянно не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били предприети подходящи мерки, с които да се гарантира, че периодът на превишаванията е възможно най-кратък.

ЕК подчертава, че в България се наблюдават някои от най-сериозните превишавания в ЕС както на годишните, така и на дневните пределно допустими стойности за ПЧ10, с произтичащите от това рискове за здравето на нейното население.

Особено големи са превишаванията при дневните пределно допустими стойности – те са отбелязани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от разрешеното съгласно директивата на ЕС. 


Тагове: София, мръсен въздух

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси