Матури 2021: Учениците ще са с маски през цялото време

Образование | 2 март 2021, вторник / 12:50| Показвания:Заради пандемията директори съобщиха, че на приемните изпити за гимназии през юни децата ще са с маски през цялото време, освен ако не настъпи рязка промяна в епидемичната ситуация. Разпределението вероятно ще е до 10 ученици в стая, по един на чин. Между 10 и 30 минути е отнела първата онлайн матура в столицата на осмокласниците. Това показва анкета сред учениците от 51 СУ "Елисавета Багряна“, данните от която са предоставени на "Телеграф“. 


Именно в това училище преди няколко дни 78 ученици от 8 клас се явиха на тестови изпит по английски в електронна среда. Децата имаха 90 минути на разположение, за да се справят със 70 въпроса. Проучването показа, че близо 90% от тях са били готови за по-малко от половин час и не са имали затруднения с изпита. Като проблеми някои от тях изтъкват достъпа до теста, бавното му зареждане, регистрацията, дори скучния дизайн.

Сред силните страни на онлайн матурата децата посочват, че няма възможност за преписване и изпитът е честен, както и това, че не пишат на ръка. Още след изпита учениците споделиха своите впечатления за виртуалния тест, възможен с помощта на иновативен шведски софтуер, който е инсталиран на устройствата им.

"Доста по-спокойно ми е, по-лесно е - казаха те. - Това да пишем постоянно на ръка, вече не върши толкова голяма работа за нас".

"Ще ни разчитат почерка, няма да се чудят какво става, кой какво е написал и да взимат излишни точки за това", коментираха осмокасници, цитирани от БНР. "Средата е абсолютно контролирана.

С отварянето на лаптопа се стартира самият изпит и те нямат достъп до абсолютно нищо друго, освен ако при създаването на изпита учителят не е позволил достъп до някой ресурс, например интерактивна карта, презентация, някой клип или било то и текстов документ", обясни Станислав Христов от Центъра за творческо обучение, който отговаря за организацията на изпита.


Тагове: матури, маски

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси