Наводненията на Балканите извадиха мини, бомби и гранати

Наводненията на Балканите извадиха мини, бомби и гранати
Наводненията на Балканите извадиха останали от войната бомби, гранати и мини. Снимка: www.ionteching.com
A A+ A++ A

На територията на Бръчко, в североизточната част на Босна и Херцеговина, избухна мина, останала от войната (1992-1995). Както съобщиха от Центъра за разминиране, детонацията е станала в резултат на разместване на почвата, причинено от наводнения и свлачища. Никой не е пострадал при инцидента.

Миналата седмица Центърът разпространи предупреждение, че стихийните бедствия може да доведат до промяна на положението на мините, останали от балканските конфликти.

В някои райони на Босна и Херцеговина, където водата е намаляла, са открити неексплодирали мини, бомби и гранати. Близо до град Приедор във вторник на три места са намерени снаряди. В двора на една къща след потопа са открити 9 бомби.

За 23 май е планирано регионално съвещание по хуманитарно разминиране. Планира се по-специално да се създаде регионална група за действия в кризисни ситуации на територията на Сърбия, Хърватия и Босна и Херцеговина.

Мините останаха на територията на страната след войната между сърби, босненци и хървати. Според Центъра за разминиране около 220 хил. мини лежат под земята. Като цяло, минни полета заемат около 3% от площта на Босна и Херцеговина. От края на войната през 1995 г. до сега от взривяване на мини в Босна и Херцеговина са убити около 600 души, а около 1700 жители са ранени.

#мини #Босна и Херцеговина #Бръчко #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници