Панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС

Панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС
"Момичетата в пищни вечерни рокли се клатят върху високите токчета или пък под звуците на гърмяща музика", пише АФП за родните балове. Снимка: www.youtube.com
A A+ A++ A

Клаксони, лимузини и весели викове от момчетата в костюми отекват из центъра на София, докато момичетата в пищни вечерни рокли се клатят върху високите токчета или пък под звуците на гърмяща музика.

В края на май хиляди завършили средните училища на 18-19-годишна възраст провеждат екстравагантните си балове - панаир на суетата в най-бедната държава на ЕС. Средната заплата в България е около 400 евро, а над 12-процентната безработица оставят много семейства да се борят, за да вържат как да е двата края.

Но дори и най-бедните заделят по нещо настрани, обикновено две или три заплати, за тази скъпа традиция.

"Това е ужасно прекалено, но всеки го прави", казва студентката Стефка Дренова, която е с великолепна прическа и с рокля без презрамки, явно предназначена само за една вечер

"Не бих имала нищо против да съм с тениска, но това би имало смисъл, само ако всички го направят", сподели Христина, облечена в сребристо-синьо елече, което блестеше на вечерното слънце.

Подготовката за абитуриентския бал започва още в началото на учебната година.

"Ресторантът се запазва още през октомври, облеклото преобладава в разговорите и колкото повече наближава деня, толкова повече момичетата си правят прически и гримове, за да няма издънване на самата абитуриентска вечер", казва Росица Лозанова, преподавателка по литература в една гимназия.

Снимка: www.telekabeltv.bg

Абитуриентските балове датират от времето на комунизма, но с всяка измината година те стават "все по-екзотични", споделя Николай Овчаров, който хвърля горд поглед към стоящата си наблизо дъщеря в ярко жълта рокля.

"Вече не знам колко пари отидоха за всичко това, но честно казано, това е много сериозен разход", добави той.

При момчетата е по-лесно. "Ушиваш един костюм, който можеш да го носиш и след това", казва Тодор Тодоров. Той е щастлив, че синът му Иван е предпочел да отиде на бала, без да наеме кола.

За една седмица в края на май трафикът и шума по улиците на Стофия стават непоносими с редиците от ретро кабриолети, огромни лимузини, джипове и дори камиони.

Полицията многократно предупреждава по радиото и в медиите, но абитуриентите се показват от прозорците на колите или пък стърчат от кабриолетите и шибидасите, броейки с все сила до 12, за да отбележат края на своите 12 училищни години.

Но мнозина смятат, че харчовете за баловете са излязли изпод контрол и за пръв път тази година се появиха кампании, призоваващи учениците да дадат за добри каузи част от парите за бала си.

"На церемонията за последния ни училищен ден отидохме облечени в бели тениски и дадохме пари за деца с кожни заболявания", каза Иван Тодоров от Френска езикова гимназия в София.

Снимка: www.tbmagazine.net

Други столични училища също се присъединиха към инициативата да помогнат на деца, страдащи от епидермолис булоза – рядко генетично заболяване на кожата.

Но традицията на абитуриентската нощ остава в сила като водораздел между безгрижните ученически години и отговорностите на ранната зрялост.

"Няма да има друга такава нощ и се надявам да изкараме чудесно", казва Богдана, която скоро ще замина да следва във Великобритания.

"Каквито и да са разходите, балът си струва. След това сама ще изкарвам за хляба си", добавя Николета Кирилова, въпреки че изглеждаше малко притеснена в дългата си рокля, гарнирана с голяма панделка.

Засега бликат обичайните емоции заради края на ученическия период от живота на абитуриентите. Освен радост и вълнение, имаше сълзи и несигурност, тъй като повечето студенти заявиха, че ще учат в чужбина и за известно време няма да видят своите приятелите си.

"Не знам дали ще се върна да живея в България", казва Мария Янакиева в тържествена черна рокля с дантели.

Източник: АФП

#абитуриенти #България #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници