Швейцария ще разследва и даренията, правени от ФИФА

Швейцария ще разследва и даренията, правени от ФИФА
Снимка: ЕПА/ БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Швейцарските власти започнаха разследване на даренията от ФИФА, които асоциацията е правила за "развитие на футбола по цял свят", съобщава Ройтерс. Разследването ще проследи конкретно за какво са били похарчени средствата и дали има фалшифициране на документи.

По принцип тези дарения се дават на националните асоциации за развитие на футболната инфраструктура и учебни програми.

В периода от 1999-2014 г. ФИФА е дала близо 2 млрд. долара като дарения за развитие на футбола, като се е ангажирала да дари още 900 милиона в периода 2015-2018 г.

Често асоциациите в Тихия океан или в Карибския басейн получават в пъти по-големи суми от асоциациите в по-развитите страни, като Англия и Германия. Във връзка с това се появиха подозрения, че подобно разпределение на финансите е свързано с лични интереси на президента на ФИФА Йозеф Блатер.

Припомняме, че в началото на юни гръмна огромният корупционен скандал, разкрит от американските правоохранителни ограни, като седем висши чиновници на ФИФА бяха арестувани в цюрихски хотел и предстои екстрадирането им за САЩ. Сред задържаните са и двама вицепрезиденти на организацията. Вашингтон иска екстрадирането им. Отделно швейцарските власти започнаха да разследват шампионатите през 2018 и 2022 година в Русия и Катар.

Малко след това президентът на асоциацията Сеп Блатер подаде оставка. Предстоят нови избори, които ще се проведат през декември.

#ФИФА #дарения #Швейцария #футбол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници