Фестивалите в България да се правят от българи, съветва културтрегер от Казахстан

Култура | 31 август 2015, понеделник / 19:02| Показвания:Снимки: Даниел Димитров

Фестивалите в България трябва да се правят от българи, а много често в основата на всичко стоят руснаци. Това каза пред БТА Карлагаш Абдикаримова, заслужил деятел на културата на Казахстан и директор на международния детски фестивал "Бозторгай".

Не одобрявам тази практика, отбеляза Абдикаримова. А според нея тя съществува, защото

всичко е свързано с туризма, а не с културата

Смятам, че всяко едно такова събитие трябва да бъде под патронажа и подкрепата на държавата, добави още тя. 

"Фестивалът, който аз организирам, се поддържа изцяло от държавата, обясни Абдикаримова. В Казахстан има и частни фестивали, но те не са силни и много често има несправедливост в раздаването на наградите. Защото в техните журита няма музиканти, нито дори музикални журналисти или продуценти.

В Казахстан детското творчество е поставено на пиедестал

обобщи гостенката.

Карлагаш Абдикаримова бе у нас заради участието й в журито и представянето на нейни ученици във фестивала "Ние - 21-и век" в Слънчев бряг, организиран за 23-и път през последните 28 години.

На въпрос какво й допада във фестивала, тя отговори: "Има много жанрове,

много добре и достойно е включено участието на деца от домовете

Всеки фестивал е уникален сам по себе си и има своя линия. Хубаво е, че в България конкурсите се правят през лятото, когато децата са във ваканция, и покрай песните и конкурса те успяват да си починат на морето. Получава се добро съчетание на почивка и творчество, защото, освен че се изявяват, децата получават много силен заряд от морето. Въобще, в България е много добре".


Тагове: музика, деца, фестивал, култура, Слънчев бряг, Карлагаш Абдикаримова, Казахстан, детски, Бозторгай, Ние - 21-и век

Обратно  

» Свързани статии:

Търсене

Търси