България е сред 13-те членки на ЕС, намалили вредните емисии

България е сред 13-те членки на ЕС, намалили вредните емисии
A A+ A++ A

България е сред 13-те страни от Европейския съюз, които ще изпълнят всичките си три национални цели по климата и енергетиката за 2020 г. – дял на възобновяемите източници, енергийна ефективност и намаляване емисиите парникови газове. Това сочи доклад на Европейската агенция за околна среда. 

Докладът съдържа актуализирана оценка на напредъка на Европейския съюз и европейските страни спрямо техните цели във връзка с енергията и смекчаването на последиците от изменението на климата.

Европейският съюз е на път да постигне и надхвърли целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 г. ЕС демонстрира лидерство преди срещата в Париж с 23% намаление на емисиите, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

„Резултатите говорят сами по себе си. Европа успя да намали емисиите на парникови газове с 23% между 1990 г. и 2014 г., а икономиката ѝ нарасна с 46% за същия период“, заяви комисарят на ЕС по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете. 

По думите му това е ясно послание в навечерието на конференцията по въпросите на климата в Париж, че Европа спазва поетите ангажименти и че политиките в областта на климата и енергетиката имат ефект.

„Докладът показва, че всички 28 държави покриват обвързващите цели за намаляване вредните емисии през 2013 и 2014 година“, каза изпълнителният директор на Европейската агенция за околна среда Ханс Брюнинкс

Само четири страни - членки, според прогнозата, няма да изпълнят целите до 2020-а и това са Белгия, Ирландия, Люксембург и Австрия. 

Докладът е изготвен на базата на официална статистическа информация от Евростат.  

#климат #България #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници