Миков: Изключително мръсни избори

Миков: Изключително мръсни избори
A A+ A++ A

"Свидетели сме на едни изключително мръсни избори" - така определи завършилия снощи вот за управлението по места лидерът на социалистите Михаил Миков.  Заедно с ръководството на БСП той даде пропуснатата в изборната нощ пресконференция в партийната централа на ул. „Позитано” 20.

"Никой все още не знае официални данни за избирателната активност, последните са от 17 часа вчера. От тук нататък има възможност за всякакво натъкмяване на резултатите", посочи Миков. Според него нищо не може да прикрие умишленото създаване на хаос.

Многобройни нарушения на законите дават възможности за обжалване на изборните резултати, смята лидерът на социалистите. По негово убеждение и други политически партии ще се възползват от тази процедура.

Един от показателните примери е високият процент невалидни бюлетини в страната. Имало е и много “бели” бюлетини, които са били пуснати. Много нарушения са били констатирани и след 19.00 часа, като това създава и предпоставки за обжалване на изборните резултати.

Към момента данните показват, че БСП запазва досегашните си политически позиции. В 31 общини социалистите печелят кметските избори, а в приблизително 70 се очаква техните кандидати да се борят за кметското място на балотаж, подчерта партийният лидер.

Миков оценява като загуба резултатите в много от големите градове, където избирателите са предпочели кандидати на друга политическа сила. Той обаче е категоричен, че БСП се запазва като единствената лява алтернатива на сегашното управление.

Според него работата на Томислав Дончев и Румяна Бъчварова по подготовката за изборите е била тотален провал. Миков припомни, че още от 22 октомври е имало проблем със системата на ЦИК, която не е позволявала да се подават жалби.

В момента БСП подготвя жалба срещу произвеждането на тези избори заради нарушенията. „В изборите вече няма политика, а зад тях стои купуване на бедни граждани, черен пи ар, все неща, които водят до това хората да се отказват да гласуват. Изборите са предвестени от задкулисни сделки, а не зависят от гласовете на хората”, обяви Миков.

По отношение на АБВ той заяви, че от тази партия през цялата кампания са обслужвали управляващата коалиция, в която и те участват. Като пример той посочи факта, че са издигали кандидатури на хора, които не могат да бъдат конкурентни на кандидатите на партии като ГЕРБ и РБ.

За референдума, Миков подчерта, че БСП отдавна е посочила своето отношение, а случващото се през последните два дни показва, че електронното гласуване може да бъде манипулирано. “Референдумът свърши своята работа”, заяви лаконично той, като обясни, че има много недействителни бюлетини за местната власт, които са били пъхнати в плика за референдума.

По скандала с депутата Волен Сидеров коментарът на Михаил Миков бе, че лидерът на "Атака" и сега може да бъде задържан, не е необходима обявената от Цецка Цачева промяна в конституцията.

Според Миков действията на Сидеров са били видени от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и от медиите, но това не е довело до реакция, защото целта е била да се поддържа "риалитито”. То пък е трябвало да подмени случващото се в изборната нощ, както и проблемите с ЦИК.

#Михаил Миков #Томислав Дончев #Румяна Бъчварова #Волен Сидеров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници