15% от малките фотоволтаични централи са обявили несъстоятелност

15% от малките фотоволтаични централи са обявили несъстоятелност
БГНЕС
A A+ A++ A

15 процента от малките фотоволтаични централи са фалирали вследствие на решението на парламента да ореже драстично преференциалните цени за изкупуване на ток. Това заяви за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" по БНР Павлина Цанева, член на Фотоволтаичната асоциация. "Други 20% имат блокирани банкови сметки от НОИ и НАП, тъй като нямат възможност да се платят осигуровките, ДДС, и още около 60% са с проблемни кредити", обяви Цанева. Кредитите са срещу заложено лично имущество.

Останалите централи са в сходно положение, което може да принуди Фонд "Земеделие" да връща в европейския бюджет 100 милиона лева, обясни още Цанева: "Ако е момента Европейската комисия дойде да провери и направи мониторинг как Държавен фонд "Земеделие" си върши работата, държавата ще бъде санкционирана и всички средства, които тя е похарчила за изграждането на фотоволтаични централи, ще трябва да бъдат върнати".

"Обричаме на фалит 500 фирми и всъщност сме взели едни европейски средства, за да фалираме тези фирми и тези европейски средства потъват някъде, което предполагам ще бъде недопустимо за Европейския съюз", подчерта Павлина Цанева от браншовата асоциация.

 

#фотоволтаици #фалит #енергетика #електричество

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници