България дава 5,9 млн. евро на Турция, за да спира бежанците

България дава 5,9 млн. евро на Турция, за да спира бежанците
БГНЕС
A A+ A++ A

Евросъюзът утвърди днес предоставянето на финансова помощ на Турция за разрешаване на мигрантската криза, предадоха агенциите.

ЕС и Турция постигнаха споразумение в края на 2015 г. за сума от 3 млрд евро. Анкара винаги намираше повод да каже, че това е недостатъчна сума и на 30 януари немският вестник „Велт“, че турската страна възнамерява да получи от ЕС 5 милиарда евро.

България ще внесе 5,9 млн евро във фонда на Европейския съюз, предназначен да помогне на Турция, за да се грижи за над 2-та милиона бежанци на нейна територия и да спре миграцията към Европа. Днес постоянните представители на страните-членки постигнаха в Брюксел съгласие по предложението на ЕК за фонд от 3 милиарда евро за Турция, съобщи пресслужбата на Европейския съвет.

Вноските на държавите се разпределят пропорционално на вноските им в бюджета на ЕС. Общата сума, която страните ще дадат, е 2 млрд. евро, а 1 млрд. евро ще отпусне ЕК от бюджета на ЕС. Споразумението стана възможно, след като Италия оттегли съпротивата си за допълнителното финансиране за Анкара.

Вноската на Рим ще е 224,9 млн. евро. Кипър ще даде 2,3 млн. евро, но не за Анкара, а във фонда, който ЕС предвиди за бежанците в лагери в Йордания и Ливан.
Европа изпълнява решението си да предостави 3 млрд. евро на Турция и ще продължава усърдно да работи с турските партньори за постигането на конкретни резултати, заяви холандският премиер Марк Рюте, чиято страна в момента е ротационен председател на ЕС.

#ЕС - Турция #помощ #бежанска вълна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници