Скандал в парламента: Да охраняват ли турски самолети небето ни? Десните са „за“, левицата не дава

Скандал в парламента: Да охраняват ли турски самолети небето ни? Десните са „за“, левицата не дава
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Доказахме, че България може да бъде всякаква, но не и българска за хора, които имат традиция 5 века да го правят. Доказахме, че България може да бъде по-разграден двор, отколкото е днес. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява България Таско Ерменков след като депутатите гласуваха на второ четене спорните текстове в промените в Закона за отбраната и въоръжените сили с 96 гласа „за”, 34 - „против” и 14 „въздържали се”

Преди гласуването по време на дебатите Валентин Радев от ПГ на ГЕРБ подчерта, че „ние ще решим коя да бъде държавата, с която съвместно да охраняваме въздушното си пространство – тя няма да бъде Турция”. И още: от 12 години сме в НАТО, съюзници на България са САЩ, Германия, Франция, Гърция и Турция включително. Колеги предлагат да се добави в текста на закона въздушното пространство да се охранява със съюзническите държави, но тези от тях, които нямат обща държавна граница с България - изключваме Турция и Гърция. Няма такава държава в НАТО, която да поставя такива условия - общото въздушно пространство на НАТО се защитава от всички държави, посочи Радев. То е натовско и не ние определяме правилата, а казваме на глас на нашите съюзници, че ако се наложи и нашата авиация не може да охранява въздушното пространство, тогава с допълнителен договор да ни помогне, подчерта депутатът.

Законът е неприемлив и неприложим, не са уточнени процедурите, заяви в своето изказване по време на дебатите и ген. Михо Михов от АБВ. Не бива да намесваме силно народопсихологията, предупреди той. Ние днес най-вероятно ще приемем този закон, но технически нещата не са приемливи, законът няма да е приложим, защото днешното правителство трябва да вземе мерки, за да подобрим състоянието на авиацията ни, отбеляза Михов.

Не искаме турски самолети да охраняват българското небе, заяви от парламентарната трибуна депутатът от БСП лява България Атанас Зафиров по време на гласуването на второ четене на промените в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Текстът, който разбуни духовете, гласи: охраната на въздушното пространство на Република България се осъществява от българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. Смисълът на предложението на Зафиров е да се редактира този текст така, че да се добави, че охраната на въздушното ни пространство да се осъществява от българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави, които не граничат с България.

Към страховете на българина прибавяме още един - този за свободата и за националния ни суверенитет, посочи в изказването си Зафиров. Колко трябва да си сляп, колко трябва да си глух, за да не чуеш гласа на собствения си народ, който ти казва: „не го прави”, подчерта той. Колко трябва да си двуличен или да не познаваш собствената си история, за да слагаш под общ знаменател „съюзнически” самолетите на държави, които само преди 25 г. ти самият си определял като потенциални агресори и реваншистки настроени към България. Нещо повече - чертал си и си разигравал на карта военни действия срещу тях.

Българското общество има един страх - че една наша съседка все по-активно започва да се меси във вътрешните работи на България и не крие имперските си амбиции, заяви Зафиров. Законът поставя много повече въпроси, отколкото решения, смята той. На път сме да станем единствената страна, приземила доброволно и целенасочено собствената си бойна изтребителна авиация и дала небето си под аренда, отсече депутатъ, цитиран от БГНЕС.

Георги Божинов от БСП лява България подкрепи тезата на Зафиров и предупреди, че, ако първоначалният текст на закона мине в пленарна зала, „имате работа със сериозни национални предатели”. Председателят на НС Цецка Цачева по този повод го апострофира с репликата: „ не използвайте езика на омразата”.

Депутатът Петър Славов от РБ изрази несъгласие с левите народни представители и посочи,че става дума за конкретни текстове и се обърна към колегите си, говорили преди него с думите- сещайте се къде се намираме, не сме във Варшавския договор.

Народният представител от БСП лява България Ангел Найденов направи компромисно предложение в чл.130 ал.2 на закона да се запише, че съвместните действия да се извършат с водещото участие на военни формирования на българската армия. Така ще се гарантира, че българската военна авиация ще има водещо място при изпълнение на съвместни задачи, каза той.

С проекта на закон се създава нарочна законова уредба, по силата на която част от дейността на въоръжените сили, по-специално осъществяването на задачи по Air Policing от страна на военновъздушните сили, ще може да се извършва съвместно със сили и средства и на съюзниците от Организацията на Северноатлантическия договор.

 

 

 

#турски самолети

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници