Даваме още ракети на Украйна и молим НАТО да ни пази с ПВО

Даваме още ракети на Украйна и молим НАТО да ни пази с ПВО
A A+ A++ A

Още ракети с отпаднала необходимост да бъдат дарени на Украйна - това предлага проект на решение, внесен в Народното събрание. Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков.

В него се предлага България да дари на Украйна неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се конкретният списък да бъде готов през януари или февруари. Списък с неизправната техника има и сега в Дирекция "Логистика" на Министерството на отбраната, но трябва да се отсее каква част от нея може да бъде дадена.

Манол Манолов от БСП поиска да види списъка, за да реши как да гласува, макар че формацията му е против помощта за Украйна.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговарят с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за "усилване на отбранителните способности на България", както и да поиска възстановяване на средствата за транспорта по Европейския инструмент за мир и фондове от държави членки на НАТО.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Комисията по отбрана се събра за извънредно заседание, за да гласува проекта на решение. На него присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който заяви, че България има възможност да обучава механизирана рота, като има подходяща база за настаняване, инструктори и полигони.

Остри нападки дойдоха от "Възраждане" и БСП. Николай Дренчев от "Възраждане" заплаши колегите си с военен съд, а Борислав Гуцанов попита Запрянов дали не го е срам, че в "есента на живота си" подкрепя подобни действия. Той настоя за оттегляне на предложението и предупреди Запрянов, че за всеки идвал Видовден.

"Въобще не се срамувам. Моята практика в армията е над 50 години. Всичко, за което говорим, е неизправно, не е възможно да бъде ремонтирано в България, документацията. Ако стоят, ще трябва да ги унищожаваме и да даваме пари. Подкрепям това предложение по съвест, нямам аспирации за политическа или административна кариера", каза Запрянов, цитиран от "24 часа".

Комисията по отбрана прие предложението, предстои да бъде гласувано и в пленарната зала.


#оръжие за Украйна #НАТО #ПВО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници