Тодор Тагарев: Член 5-и е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция

Тодор Тагарев: Член 5-и е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция
A A+ A++ A

Член 5-и от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос.

Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция.

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска".

"Общото мнение (по време на Мюнхенската конференция - б.р.) е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор", уточни министърът на отбраната.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана:

"Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност".

Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още министър Тагарев.

"Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен".

"Изявлението в Мюнхен на президента на Украйна Володимир Зеленски не беше: "Аз искам вие да ми дадете", а беше: "Ние правим много неща, даваме големи жертви, за да гарантираме своята сигурност. Това е важно, за да се гарантира сигурността на Европа". Това се разбира и беше посрещната много топло неговото изявление", коментира още министърът на отбраната.

В предаването "Неделя 150" Тодор Тагарев потвърди, че "в ход е операцията по транспортирането на БТР-ите за Украйна", като подчерта, че логистиката е сложна и "това се оценява от украинската страна".

"България ще продължи да подпомага Украйна. Фирмите в сектора (оръжейно производство -б.р.) имат намерение да увеличат своя капацитет, включително и възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет", подчерта той.

Като "тотална безпардонност на режима в Кремъл" определи проф. Тагарев смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Факт е, че режимът в Кремъл направи така, че той да не е сред живите".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Акценти