Експерт в МО подава оставка заради неизпратени покани за Богоявленския водосвет

Експерт в МО подава оставка заради неизпратени покани за Богоявленския водосвет

бТВ

A A+ A++ A

Експерти от Министерството на отбраната подават оставки след допуснатата грешка при гостите на официалната церемония на Водосвета на бойните знамена на Богоявление. Това стана ясно в позиция на ведомството.

По-рано днес председателят на парламента Росен Желязков заяви от Виетнам, където той е на официално посещение в момента, че ще поиска обяснене защо депутати от 49-ото НС не са били поканени и съответно не са били част от официалните гости.

В позицията се казва, че протоколът е бил спазен - поканени са били председателят и зам.-председателят на парламента, както и целият състав на Комисията по отбрана. Грешката обаче е в това, че не са били поканени председателите на парламентарните групи.

След възложената проверка експертът, отговарящ за гостите, е установил, че пропускът е бил допуснат заради неактуализирани списъци. Той е уведмил министърът на отбраната и е пожелал да подаде оставка.

От Военното министерство заявяват, че винаги са готови за диалог с народнотопредставителство. Тази забележка идва след острия коментар на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който по-рано днес определи случилото се като "унижение на парламента".

Цялата позиция на министерството:

Във връзка с изказването на председателя на Народното събрание Росен Желязков относно поканените официални лица на Водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия на 6-и януари 2024 г., Министерството на отбраната информира, че организацията на Водосвета, който се провежда традиционно на Богоявление, е съгласно държавния протокол и не е променяна от над 20 години. Поканите се изпращат на базата на стандартен списък, според протоколните изисквания, който се актуализира периодично. Министърът на отбраната възложи незабавна проверка, която показа, че процедурата е спазена и са били поканени председателят и заместник-председателите на Народното събрание, както и целият състав на Комисията по отбрана.

Установен е пропуск по отношение на председателите на парламентарни групи. Експертът, на когото е възложена тази задача, погрешка е ползвал неактуализиран списък, за което сигнализира сам на ръководството и пожела да подаде оставка от заеманата позиция.

Подчертаваме, че вратите на Министерството на отбраната са винаги отворени за конструктивен диалог с народните представители в интерес на сигурността и отбраната на страната.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници