The Guardian: България проправя път на магистрала през рая за дивата природа в Кресна

The Guardian: България проправя път на магистрала през рая за дивата природа в Кресна
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България планира да прокара магистрала към Гърция през грандиозно дефиле, известно със своите орли, лешояди и соколи, напук на заповедта на ЕС за прокарване на тунел по пътя, пише The Guardian.

Кресненското дефиле също така е важен път за миграцията на мечките, вълците и чакалите , с топлия си микроклимат, който свързва южния балкански пояс със северната част на Средиземноморието.

Проектът, който ще свърже Германия с Гърция, се смята за жизненоважен за туризма, търговията и транспорта, но местните хора смятат, че той ще доведе до опустяване на техните села, предизвиквайки демографски катаклизъм в регион, където младите хора вече се изселват към страни като Великобритания.

Европейската комисия на свой ред подчертава, че задължението по опазване на уникалните екосистеми трябва да бъде балансирано с необходимия ръст на икономиката, който магистралата може да осигури по отношение на туризма.

Според местни екоактивисти обаче, построяването на участъка от магистралата ще се вреже в планините по такъв начин, че ще увеличи риска от лавини, ще притесни животните и ще предизвика ерозиране на почвата и свлачища заради многото отсечени дървета. 

Пълния текст на статията може да намерите тук.

#Гърция #България #Кресна #дефиле #ЕС #тунел #магистрала #Струма #свлачища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници