Йорданка Фандъкова: Успяхме да превърнем отпадъците от проблем в ресурс

Йорданка Фандъкова: Успяхме да превърнем отпадъците от проблем в ресурс
A A+ A++ A

"Успяхме да превърнем отпадъците от проблем в ресурс", това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на дискусия на тема "Зелени инвестиции- бизнес перспективи пред социалноотговорните компании".

"Имаме сериозен напредък по отношение на цялостната система за управление на отпадъците. Това са много важни мерки, насочени към опазването на околната среда", посочи тя.

"Преди две години пуснахме двете инсталации за преработка на зелени и хранителни отпадъци, от които произвеждаме електроенергия и висококачествен компос. През миналата година пуснахме и завода за отпадъци. От откриването на завода до момента, за половин година, имаме сепарирани 510 тона черни метали, 76 тона хартия, 28 тона цветни метали, 28 тона пластмаса, 102 тона найлон и 833 тона стъкло", уточни кметът на столицата. "Целта ни е максимално рециклиране и оползотворяване на отпадъците. Към момента този процент е около 80", подчерта Йорданка Фандъкова.

По думите й, се предвижда изграждане на инсталация в "Топлофикация" София, на инсталация за преработка на утайките на пречиствателната станция "Кубратово", на инсталация за производство на екопалети.

"Разработихме и един малък проект, за който също се надявам на подкрепа. Това е пилотен проект за монтиране на устройства на комините на хората, живеещи в един район в околностите на София, със филтри, които да пречистват въздуха от използваните горива", посочи Йорданка Фандъкова. "Искаме да стимулираме хората и да им помогнем да спрат да използват вредните горива в бита", каза още кметът.

#Йорданка Фандъкова #ресурс #топлофикация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници