Фракингът води до земетресения, категорични са американски учени

Фракингът води до земетресения, категорични са американски учени
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Земетресенията, причинени от практиките по извличане на петрол и газ, заплашват седем милиона жители в централната част на Съединените щати, съобщава Геологическият топографски институт на САЩ в първата изработена карта на сеизмичните рискове, породени от човешка дейност, предаде БНР.

Хидравличният фракинг е процес по инжектиране в дълбочина на огромни количества вода под налягане, примесена с химикали, което предизвиква пропукване и изтласкване на природен газ.

От документа става ясно, че за изминалите шест години има увеличение в сеизмичната активност. В периода 1973 - 2008 година са отчетени средно по 20 земетресения с магнитуд над трета степен. Между 2008-ма и 2015-та броят им се е покачил десетократно и годишно средно са били 318. Само през 2015-та са били регистрирани 1 010 труса.

Представители на енергийната индустрия, цитирани от "Ю Ес Ей тъдей", коментират, че според данни, с които разполагат, включително от Американския геоложки инспекторат, едва един процент от инжекционните кладенци могат потенциално доведат слаби трусове в страната. Представителите поясняват, че ефектите от франкинга са комплексен проблем, повечето земетресения не са породени от човешка намеса и още, че учените са обединени около идеята за съществуване на възможност за справяне със страничните ефекти.

 

#Съединени щати #фракинг #земетресения #учени #кладенци #сеизмична активност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници