ЕП призна официално провала на европейската система за убежище! Ще проработят ли обаче предложените мерки, заместители на Дъблин?

ЕП призна официално провала на европейската система за убежище! Ще проработят ли обаче предложените мерки, заместители на Дъблин?
БГНЕС
A A+ A++ A

Противоречиви оценки предизвика днешната обща резолюция на Европейския парламент, с която се пердлагат мерки за преодоляване на мигрантската криза. За това говори и фактът, че резолюцията, изготвена от Роберта Мецола (ЕНП, Малта) и Кашету Киенге (С&Д, Италия), беше одобрена буквално "на магия" - с 459 гласа „за“, 206 „против“ и 52 „въздържал се“.

От една страна днес евродепутатите признаха официално провала на европейската система за убежище в справянето с все по-нарастващия брой пристигащи мигранти. Те призовават за радикална промяна на т.нар. дъблински правила.  

От друга страна обаче, първите оценки са, че това, което се предлага като бъдещи решения, не е нито толкова радикално, не дори и особено решително.

Новото са добре познатите квоти за разслеване на мигрантите в страните от ЕС и т.нар. "горещи точки" от които да се разпределят бежанците. Не се отчита несъгласието на редица страни, най-вече Унгария и другите три членки на Вишеградската четворка с квотния принцип, нито се дава решение за огровното напрежение, на което са подложени страните в периферията на съюза, изложени в най-голяма степен на мигрантския натиск, коментират наблюдатели на процеса за Novinite.bg.

Какво предлага ЕП?

В резолюцията си Европейският парламент се обявява за обща европейска система за убежище и законни начини за миграция. Обща европейска система за убежище ще позволи на ЕС по-добре да управлява нарастващите потоци мигранти и търсещи убежище, се казва в документа. Евродепутатите също така призовават за безопасни и законни начини за влизане в ЕС на граждани от трети страни, за да не трябва да рискуват живота си и да прибягват към трафиканти на хора.

Евродепутатите предлагат промяна на дъблинските правила, като се създаде обща система за събиране и разпределяне на молбите за убежище. Схемата, която може да включва квота за всяка държава членка, би работила на базата на „горещи точки“, от които ще бъдат разпределени бежанците.

В момента Европейската комисия обмисля преразглеждането на регламента Дъблин III (този, който определя коя държава членка е отговорна за обработката на молбите за убежище) и се ангажира да представи законодателно предложение преди лятото.

 Няма бързо решение

„Няма бързо решение на проблема с миграцията, няма магически сребърен куршум. Ние не се нуждаем от повече спешни решения, ние се нуждаем от устойчив подход за в бъдеще“, каза г-жа Мецола по време на пленарния дебат.

„Не трябва да се води война с миграцията, тя трябва да се управлява“, добави г-жа Киенге, като настоя, че европейският подход трябва е основан на солидарност и споделяне на отговорността.

Парламентът подчертава, че настоящата система за предоставяне на убежище не отчита специфичния миграционен натиск, пред който са изправени държавите членки с външни граници на ЕС. Евродепутатите настояват за промени, за да се гарантира справедливост и споделена отговорност, солидарност и бърза обработка на молбите.

Презаселване и преместване

Текстът призовава държавите членки да изпълнят своите задължения по отношение на спешните мерки за презаселване. Той набляга на факта, че до този момент само минимална част от 106 000-те души, които търсят убежище и чакат пренасочване от Италия и Гърция към други страни от Европейския съюз, са били действително преместени. Относно въпроса по презаселването, евродепутатите настояват, че ЕС се нуждае от „обвръзващ и задължителен законодателен подход“.

 Реадмисия

 Евродепутатите настояват за нови споразумения за „реадмисия“ за целия Европейски съюз, като смятат, че те трябва да имат предимство пред двустранните споразумения между държавите членки и трети държави. Те настояват, че имигрантите трябва да бъдат връщани само ако държавата, в която те се връщат, е безопасна за тях.

#мигранти #ЕП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници